Oblik vode osvojio Oskara za najbolji film

dana Mar5 2018

Meksički reditelj Giljermo del Toro ostvario najveći uspeh na 90. dodeli Oskara. Njegovo ostvarenje „Oblik vode“ proglašeno najboljim filmom, a takođe je dobio i statuetu za režiju. Oskarom u svojoj vitrini konačno može da se pohvali Geri Oldman za ulogu Čerčila u filmu „Najmračniji čas“. Za glumu u „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“, Frensis Makdormand proglašena najboljom glavnom glumicom.

Meksički reditelj dva puta se popeo na podijum gde su uručivani Oskari, jer je, posle nekoliko nominacija, najzad dobio priznanje i za najbolju režiju.

O ovom momentu sam maštao kao dečak u Meksiku. Oskara posvećujem svim mladim rediteljima u celom svetu koji imaju nameru da snmaju filmove baš onako kako oni hoće “, rekao je meksički reditelj i dodao da je poput mnogih drugih imigrant u Ameriku.

On je naglasio da je Amerika njegov dom, “u svakom smislu te reči”.

“Oblik vode” bio je nominovan u 13 kategorija, a nagrađen je samo u četiri.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Geri Oldman za ostvarenje “Najmračniji čas” u kojem je maestralno oživeo Vinstona Čerčila.

“Želeo bih da se zahvalim svojoj majci koja ima 99 godina i koja je starija od Oskara. Mama, stavi vodu za čaj, stižem, doneću Oskara – rekao je Oldman i zahvalio se Vinstonu Čerčilu koji mu je “pravio društvo” za vreme stvaranja uloge.

Frensis Mekdermond dobila je Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”.

Ona je pozvala sve žene u sali da ustanu.

– Ima nas puno u filmskoj industriji u Americi, važno je da razgovaramo međusobno jer imamo svašta da damo toj industriji – rekla je Mekdermond.

Oskara za sporednu mušku ulogu dobio je Sem Rokvel u filmu “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, a za najbolju žensku sporednu ulogu Elison Dženi u filmu “Ja, Tonja”.

Prvog Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja dobio je Čile, u ostvarenju Sebastjana Lejla “Fantastična žena”. U tom filmu glavnu ulogu igra transrodna osoba.

Jedno od najvećih iznenađenja na dodeli Oskara, dogodilo se u kategoriji dokumentarni film.

Priznanje je pripalo ostvarenju “Ikarus” koje govori o navodnom dopingovanju sportista u Rusiji.

Favoriti za ovu nagradu bili su Feras Fajadu za ostvarenje “Poslednji čovek u Alepu” i Anjes Vardi za “Lica mesta”(Faces places).

Velika NBA košarkaška zvezda Kobi Brajant nagrađen je za kratki animirani film “Dear basketball” (Draga košarka).

Photocredits: Twitter/Paul Buck
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Oblik vode osvojio Oskara za najbolji film”


« O obrazovanju na Novosadskom sajmu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook