oblande sa čokoladom

dana May29 2011

Ko nije probao oblande? Sećam se da je moja baka, skoro svaki put, kad bi dočekivala goste, na stolu imala oblande.

Te oblande nisu imale ni rum, ni čokoladu, ali su uvek nestajale za tren oka. To su bile oblandice sa šećerom i orasima, one starinske, koje dok se mleko kuva, zamirišu celu kuću. Ma, sećam se ko juče da je bilo (a, za istinu bilo je odavno, ima tome dvadesetak godina). Nema onog ko ih nije voleo, to su bile oblande, tako jednostavne za pripremu, a tako fenomenalne za uživanje. Bože, kad se prisetim – pravilo se to i za slavu, i za običan dan. Nikad ih nije bilo previše.

Ali, ove koje predstavljam nisu takve. Ne znam dal’ da kažem – nažalost? Ipak, ne bih, jer su i ove divne ali dosta drugačije. Probajte ih i javite utiske.

Potrebno: 10 kašika šećera, 5 jaja, 1 vanil šećer, 100 g čokolade za kuvanje, 200 g margarina, 0.5 dl ruma, 1 pakovanje većih oblandi.

Priprema: Na pari rastopiti šećer sa jajima, dodati vanil šećer i čokoladu za kuvanje. Lepo rastopiti pa, na kraju dodati margarin i rum i fino izjednačiti. Filovati oblande dok je fil još vruć. Upakovati ih u pek papir, poklopiti težim predmetom i ostaviti do sutradan. Ohlađene i dobro slepljene seći reckastim kuhinjskim nožem (za hleb i peciva).


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “oblande sa čokoladom”

WP-SpamFree by Pole Position Marketing


« Hotel Martinez

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

twitter