Nostalgija, kao vetar

dana Dec2 2012

Da li poznajete zvuk vetra? On ume da bude nežan i melodičan kao neki povetarac. Ume da bude oštar i jednoličan, istog ritma, kao neka košava. A nekada ume da jauče, da zavija, lomi i kida, tako –  baš kao neka bura.

Ta nestašna mešavina vazduha, poznatija kao “vetar” mnogima je služila kao inspiracija. Velika dela poznatih umetnika, od pesnika, pisaca, muzičara i slikara, nastala su na njemu i sa njim. S druge strane, vetar, koji u isto vreme uliva strah i jezu u kosti, kao i osećaj topline i ljubavi, nije bio poznat drevnim filozifima tj, nije bio među 4. elemenata prirode. Zapravo, oni su izučavali i zasnivali svoje teorije na vazduhu, ali ne i u formi vetra.

A zašto sam se danas posvetila vetru, jeste zbog toga što želim da ga proslavim, pa makar to bilo i na jedan dan. Iako ponekad, ruši sve pred sobom, ja sam oduvek bila fascinirana njegovom pojavom.

Kao mala, tamo gde sam ja odrasla vetar je bio veoma čest. Bila je to košava, a ja kao dete išla sam mu uvek u susret, raširenih ruku, da bi posle otrčala kući crvenih obraza. Sećam se, on me je štipao za obraze, a ja sam se branila rukama. Malim rukama, nisam uspevala poptuno da se odbranim, ali sam u svakom trenutku mogla da mu pobegnem i sakrijem se u svoju kuću. Bilo je to kao izazivanje nevremena, začikivanje vetra.

Prošlo je mnogo godina da se nisam igrala vetra. Nisam ga čak ni osetila. Ovde vetar i ne duva, čak ni kao povetarac. Imam osećaj kao da vazduh iznad i oko mene uvek stoji, kao da je u nekom stanju stalnog mirovanja.

Ponekad, ali samo ponekad, se tiho čuje, kao da ima potrebu da nešto kaže, da se oslobodi i da krene. A onda, se toliko smiri i vrati u svoje prvobitno stanje vegetiranja. A ja se tada tako ponadam, tako mu se obradujem na trenutak, želeći samo da osetim štipanje za obraze, da ga začikam, a onda pobegnem i sakrijem negde gde bi sve bilo kao nekada.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Nostalgija, kao vetar”


« Svetski dan borbe protiv side

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook