Nešto slatko s kajsijama

dana Feb22 2011

Ovaj kolač nastao je usled potrebe da se ogromna količina kajsija iskoristi. Naravno, sezona kajsija ima svoje prednosti ali i velike mane. Voće je nežno i jako brzo propada, pa se mora imati jasna ideja šta s njim.

I, tako dani prolaze a ja okupirana kajsijama. Sve tegle, predviđene za marmeladu i slatko, već su napunjene ali sveže kajsije, prosto, kao da hodaju, svuda po kući. Nisam više to mogla da podnesem i krenem da smišljam neki slatkiš. Naglašavam da ovo nije obilato sladak dezert, već dominira ukus voća. Tako da je neophodno da kajsije budu dovoljno slatke. I, još nešto, kajsije ne smeju biti mekane.

Vrlo fin kolač, u kom možete uživati više dana. Dodajte rashlađenu slatku pavlaku ili kuglu sladoleda i dobija se rashoš ukusa.

Receptura i način pripreme: 1 kg kajsija, 4 jaja, 1 kiselo mleko, 7 supenih kašika šećera, 0.5 dl ulja, 400 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 kašičica muskatnog oraščića (ili manje), prah šećer po potrebi, korpice za muffine po potrebi

Oprati kajsije i izvaditi koštice. Polovinu iseckati na manje parčiće, a drugu polovinu iskoristiti u polutkama. Umutiti 4 belanca. Nakon toga, umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati kiselo mleko i ulje, te dobro umutiti. U to dodati brašno i nastaviti mućenje, pa dodati prašak za pecivo i belanca. Dobro pomešati belanca sa masom, mešajući od sredine ka krajevima. U to dodati iseckanu polovinu kajsija. Poređati korpice za muffine i puniti ih sa smesom (ukoliko pravite muffine), odozgo staviti polovinu kajsije, posuti šećerom i peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 180 stepeni. Izvaditi iz rerne nakon pečenja, ohladiti ih i posuti prah šećerom.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Nešto slatko s kajsijama”


« Freja Beha Erichsen

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook