Naočale kroz hstoriju

dana Sep17 2012

Jack Nicholson, Audrey Hepburn, Jacqueline ‘Jacki, John Lennon, O’Kennedy Onassis i James Dean samo su neke od poznatih ličnosti koje su proslavile sunčane naočale tako sto su ih nosile. Nakon nekog vremena naočale gube ime svog brenda te dobivaju imena osoba koje su ih proslavile, kao sto su npr. lenonke.

Prve sunčane naočale nisu se koristile za zaštitu očiju od sunca nego su bile izrađivane za kineske suce. Oni su ih koristili, da bi prekrili bilo kakve emocije, prilikom obavljanja svojih dužnosti. Prvi okviri bili su izrađivani od kože, kostiju, metala i keramike. Žuta i smeđa stakla bila su prilično popularna u 13. stoljeću.  U periodu epidemije sifilisa većina je oboljelih nosila naočale sa takvim staklima da bi zaštitili oči od prejake svjetlosti.

Tokom II svjetskog rata vojska je zatražila da se naprave naočale koje će štiti pilote od odsjaja na velikim visinama. Bausch & Lomb prave prve takve naočale sa zelenim staklima. Godine 1937. Nastaje poznati Ray Ban model pilotskih ili avijatičarskih naočala sa blago savijenim ramom, a sve to sa ciljem da se pilotima olakša posao. Odskočnu dasku ovim naočalama pružio je general Douglas MacArthur, koji ih je nosio prilikom dolaska na filipinsku plažu. Vojnici su ih dobivali besplatno, a tek sljedeće godine pojavljuju se u prodaji. Danas su one jedan od najprodavanijih modela naočala pored Wayfarer koji je dizajniran 1953. godine.

Nakon velike prodaje i potražnje za rejbankama na tržište se probijaju i tzv. persolke. Ovim talijanskim naočalama slavu su donijela dva Jamesa Bonda: Daniel Craig i Pierce Brosnan. Persol 714 bile su favorit i Stevea McQueena, čiji je primjerak naočala poslije na jednoj aukciji prodan za 70 hiljada dolara.

Poslije rejbanki i persolki na scenu nastupaju lenonke ’60-ih godina. Vjerovatno već svi znate da ih je proslavio  John Lenonn, međutim nosilo ih je jos mnogo poznatih ličnosti. Ljubitelji okruglih okvira bili su i Mick Jagger, Jerry Garcia, Ozzy Osbourne i Liam Gallagher.

Dior slavu stiče ’80-ih svojim predimenzioniranim okvirima . Osamdesetih su takođe bile popularne naočale koje su proizvodili francuski Bugatti, Jaguar, Cazal i Lacoste, a takve modele danas nose Brad Pitt i Colin Farrell.

Photo credit: cromoda.com;, tumblr.com

Danas naočale proizvode gotovo sve dizajnerske tvrtke kao sto su Chanel, Prada, Armani, Marc Jacobs te mnogi drugi. No njihovi modeli često poprimaju vintage oblik, sto dokazuje da retro nikada nije izašao iz mode.

 


Elmedina Tirić
je Srednjoškolka kojoj moda predstavlja mnogo. Kako to u svom malom gradu ne može iskazati, okrenula se virtualnom svetu. Autor je bloga "Neki novi klinci". Romantičarka, ali ne i patetična. Povučena, ali samouverena. Ponekad sarkastična. Ono što su drugima sitnice, njoj predstavlja celi svet. | na twitter-u | facebook-u | tema: trendovi | tagovi:Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Naočale kroz hstoriju”


« Katarina Cvitković predstavila kolekciju u New Yorku

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook