Naan–indijski hleb

dana Apr24 2011

Od našeg susreta prošlo je desetak godina. Tako nešto nije bilo ni u najavi. Meni totalno nepoznata kultura, ljudi, način mišljenja a sve se tako brzo odigralo, bez nerazumevanja, i na kraju, pretvorilo u divno prijateljstvo. Ne, nije u pitanju priča o dvoje ljudi, već susret sa čarima indijske kuhinje.

Nisam znala koliko je tu čarobnih začina, o kojima i danas maštam i koje bih mogla kombinovati do beskonačnosti. Ne samo da su priče o Indiji mistične, već je i njeno kulinarsko nasleđe takvo. Koliko god otkrivali ukuse u nekom od aromatičnih jela, budite uvereni da nikada nećete otkriti sve. Slojevi mirisnih velova obavijeni su oko svakog od njih. Što se tiče varijeteta istog recepta, bezbrojni su i zavise od reona.

Lep primer da se uoči raznolikost recepata jeste upravo hleb. Naime, nije dovoljno reći hleb i dobiti jednu ili dve slike istog. U Indiji je to malo drugačije – čapati, pulka, puri, roti, parata su samo neki od postojećih. A ono o čemu ovog puta pišem jeste nan. Razlike između nabrojenih ogledaju se u vrsti brašna koja se koristi kao i pripremi hleba. Preporučujem nan, kao jedan od vrlo laganih za pripremu i sličan načinu na koji mi pripremamo lepinje.

Receptura i način pripreme: 300 g belog brašna1 kašika soli 4 kašike ulja1.5 dl vode10 g svežeg kvasca1 kašika šećerai, po želji može se dodati i:1 jaje2 kašike jogurta, 2 čena belog luka, susama po želji.

U mlaku vodu usuti šećer i dodati kvasac, te dobro promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Brašno i so pomešati sa uljem. Dobro promešati, da ne bude grudvica, koje se stvaraju kada se ulje i brašno pomešaju. Dodati nadošao kvasac, umesiti testo, blago ga premazati s malo ulja i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena, prekriveno pamučnom krpom, da nadođe. Pećnicu zagrejati na 250-280 stepeni C. Blago premesiti nadošlo testo i podeliti na 7-8 jufkica. Svaku jufkicu blago razvaljati oklagijom, po želji posuti susamom ili sitno seckanim belim lukom i opet preći oklagijom. Poređati na prevrnuti pleh i peći 3-5 minuta. Čim počnu da se podižu i prave balončići, testo je gotovo.  Zbog boje ostaviti da dobije zlatkastu nijansu… Kada je gotovo može se premazati s malo putera i jesti kao pecivo. Ja sam ovog puta kombinovala cveklu sa limunom. Nan je jako lepo služiti i uz sočivo.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



3 Comments, Postavi komentar ili Ping

  1. 1

    Već dugo želim napraviti ovako nešto! Odličan recept. Zanimljiva mi je temperatura pećnice 250 – 280 °C, moja ne može preko 250°C a i to mi se čini nekako previše! Sve mislim riknuće mi pećnica:))

    24 Apr
  2. 2

    Hvala na komentaru.
    Snjezo, zato ti lepo na 250 i sve je sigurno :)))

    24 Apr
  3. Malena

    3

    Mnogo je soli u receptu, naan ispadne preslan. Ja bas volim slano, ali ovo je preterano, zato ko ne voli ovako slano, neka stavi pola kasike soli ili trecinu, nikako celu. Inace, odlican recept, hvala, upravo sam napravila po njemu, pa zato i ostavljam svoj komentar.

    24 Apr

Odgovori na “Naan–indijski hleb”


« Kartell Loves Milano

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook