Na festivalu Belgrade photo month sinoć održane dve izložbe

dana Apr13 2018

U okviru međunarodnog festivala ,,Belgrade Photo Month u saradnji sa Goethe Insitutom Beograd, u ateljeu Blanc u četvrtak 12.aprila od 20 časova  predstavljena je  izložba Hans Georg Hgesch, pod nazivom ,,Vedute Mundi “.

Naslov izložbe inspirisala je serija slika vedute di Roma (rimske vedute) Đovanija Batiste Piranezija.

Savremeni nemački fotograf Hans Georg Eš (Hans Georg Esch – HEGsch) već godinama se bavi panoramama. Fotografije na ovoj izložbi objedinjuju panoramu i vedutu, odražavajući tako karakter grada. Ešove fotografije odlikuje brižljiva i celovita kompozicija, tj. izuzetna sprega između širokog plana i središnje perspektive. To ih čini vedutama, koje su svojevremeno imale istu funkciju kao danas Instagram i druge društvene mreže s težištem na fotografijama; one nam pokazuju mesta koja još nismo posetili ili koja nismo upoznali iz iste perspektive kao autor. Eš nam, dakle, pokazuje slike sveta – odatle i naslov Vedute mundi. On pritom suvereno koristi sve što je o slikama naučio kao fotograf arhitekture, stavljajući svoje umeće u službu naše spoznaje sveta.

Takođe, sinoć od 20 časova (Dorćol Patz) predstavljena je i grupna izložba studenata Akademije umetnosti u Beogradu.

Studenti sa katedre Fotografija i kamera na ovoj izložbi predstavili su svoja umetnička ostvarenja iz oblasti fotografije. Izložba se sastoji od izuzetno zrelih i inovativnih radova koji obuhvataju širok spektar fotografskog medija, uključujući dokumentarnu, modnu, eksperimentalnu i konceptualnu formu kao i druge žanrove. Studenti su svoje ideje kreativno uobličili na sasvim različite načine – kroz introspektivne priče, društveno motivisane teme i upečatljive prikaze na polju apstrakcije. Kod svih studenata se, međutim, primećuje težnja ka doslednom istraživanju vizuelnih principa fotografske estetike, koja je, kao što i sami radovi pokazuju, istovremeno kompleksna, zadivljujuća i zagonetna.

Ljubitelji fotografija za vikend će biti u prilici da pogledaju i izložbu Katarine Ristić, “Vozovi i ljudi”, izložba počinje u subotu, 14. aprila od 19h u Železničkom muzeju u Beogradu, i biće otvorena do 24.aprila.

Photocredits: Facebook/Belgrade Photo month
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Na festivalu Belgrade photo month sinoć održane dve izložbe”


« Premijera predstave Žensko srce u šinjelu 16. aprila

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook