Moda na margini morala i dobrog ukusa

dana May16 2014

Za modu se nekada govorilo da je ona negde iznad lepog i ružnog. Međutim, sada se može slobodno reći i da je prešla granicu etičnosti i moralnih i socijalno prihvatljivih normi. Ideologija medijskog globalizma, već je potpuno preuzela kontrolu nad onim što zovemo socijalno i zdravorazumski prihvatljivom granicom prezentacijemodnih sadržaja publici. Reklama, kao širok i veoma kreativan medijski prostor, možda najbolje oslikava i potvrđuje ovu činjenicu. U modnom svetu, čini se da su izvori inspiracije za reklamiranje proizvoda neiscrpni jer i sama moda predstavlja nepresušni izvor novih ideja. Ipak, pojedini brendovi uspeli su da svojim reklamnim kampanjama pređu svaku granicu morala, a i dobrog ukusa i pristojnosti.

Prve na listi najkontroverznijih, jesu kampanje čuvenih italijanskih modnih kuća BENETTON i SISLEY. Njihove pojedine reklame šokirale su javnost i izazvale burne negativne reakcije potrošača i modnih kritičara.

BENETTON svojim reklamama narušava gotovo sva pravila etičkog reklamiranja proizvoda.Tako, za potrebe sopstvene reklamne kampanje, on prisvaja aktuelne izveštačke snimke društvenih događaja koji prikazuju različite vrste savremenih nesreća: patku prekrivenu gustim uljem, ubijenu žrtvu mafije u lokvi krvi, slike na kojima se vide eksploatisana deca i teroriste koji dižu kola u vazduh.

Zatim, već u narednoj kampanji, puštene su reklame na kojima se vide tri ljudska srca (što predstavlja aluziju na njihov slogan – UnitedColors!), potom monahinja koja ljubi sveštenika u usta, različito obojeni, uveličani kondomi, poput dečijih balona, krvava novorođena beba sa neprekinutom pupčanom vrpcom, itd. Reklame koje je ova modna kuća pustila u promet zaista su jezive, šokantne i vredne cenzurisanja jer ih mogu gledati i deca.

Ništa manje zapanjujuće nisu ni reklame za brend SISLEY, koji nas je „obradovao“, prikazom„zavisnosti od mode“ uz pomoć dve mlade devojke koje uz pomoć slamčica „šmrču“ belu haljinu, koja se nalazi na stolu. Još zapanjujuća je njihova reklama iz 2001. godine, na kojoj se devojka prska mlekom iz kravinog vimena!

Čuveni italijanski modni brend GUCCI takodje se upisao na ozloglašenu listu i to reklamom, na kojoj manekenka  muškom modelu pokazuje svoje stidne dlake, obrijane u obliku slova G. Čak ni to što je čuveni modni fotograf Mario Testinosnimio ovu kampanju, nije pomoglo kada se GUCCI našao na meti strogih kritičara, nakon što je ova reklama objavljena u časopisu Vogue.

Šta bi tek trebalo reći za izuzetno provokativnu reklamu brenda DOLCE & GABBANA, iz 2007. godine, na kojoj je oskudno odevena manekenka okružena trojicom polunagih muškaraca. Ova reklama je u Italiji odmah zabranjena uz obrazloženje da svojim prikazom odobrava i zagovara grupni seks i čak silovanje.

Konačno, poznati dizajner Tom Ford izazvao je bujicu negativnih komentara i kritika i veliko negodovanje publike kada se pojavila njegova reklama za istoimeni parfem. Ova fotografija je u toj meri eksplicitna da je nije čak ni potrebno dodatno komentarisati.

Jedno je sigurno, a to je da seks i seksualnost nekako uvek podgrevaju inspiraciju za stvaranje reklamnih prizora. Očigledno je da i u modi vlada mišljenje da seks prodaje proizvod. Tako spisak kontroverznih i previše drskih reklama ne prestaje ovde. Modni svet iznedrio je zapravo ogroman broj sadržaja koji su na korak od neukusa i koji će nas uvek iznova šokirati i terati nas da se zapitamo ima li uopšte granica u svetu mode?
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Moda na margini morala i dobrog ukusa”


« Moda na dugačiji način – IV Belgrade Alternative Fashion Event

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook