miris mediterana na hlebu

dana Jan19 2011

Koliko puta Vas je miris odveo tamo gde ste proževeli najlepše trenutke i za momenat ponovo doživeli kompletno sećanje? Meni se to često događa, i zahvalna sam na tome. Složićete se da se tada događa ono najlepše – ozarite se i dobijene posebnu energiju, koja struji Vašim telom a Vi kao da lebdite? Dobro, dobro – smanjiću doživaljaj ali probajte i prepustite se poznatim mirisima. Mene to čini jako srećnom!

Za sve koji vole miris Mediterana, a i rado zalaze u te kulinarske krajeve, evo još jednog recepta kojim možete oplemeniti trenutke provedene u Vašem domu. Da, da, Mediteran a Vi u kući – moguće je.

Nadam se da će ukus ovog divnog hleba „zapljusnuti“ Vaša čula jednako dobro kako to Mediteran može!

Receptura i način pripreme: Usitniti šaku bosiljka, šaku peršuna, 3 čena belog luka, pa pomešati sa 1 kafenom kašičicom kima i 3 supene kašike maslinovog ulja. Ostaviti sa strane, pa pripremiti testo. Za testo je potrebno 600 g belog pšeničnog brašna, 20 g svežeg kvasca, 0,5 dl hladnog mleka, 0,5 dl ulja i prstohvat soli.

Kvasac rastopiti u malo vode, pa zamesiti testo od navedenih sastojaka. Ostaviti da miruje, pokriveno vlažnom kuhinjskom krpom. Nakon 30-ak minuta testo premesiti i formirati srednje-čvrstu jufku

Podmazati pleh sa malo ulja. Oklagijom razvući jufku na željenu debljinu. Preporučila bih da testo bude deblje, jer ukus začina i ostalih sastojaka mora imati jaču podlogu, kako ne bi bilo prejako i time se narušila harmonija ukusa. Premestiti u pleh i razvući u uglove. Pokriti i ostaviti da miruje 15-ak minuta.

Zatim testo izrezati po želji (u kockice, romboide), premazati pripemljenim začinima, poređati čajnu kobasicu, a preko ređati sveže isečen paradajz. Na kraju, blago posoliti testo.

Staviti u prethodno zagrejanu pećnicu i peći na 200 stepeni C, oko 20-ak minuta. Zatim, na pogaču poređati malo deblje isečen sir po izboru. Preporučuje se gauda. Vratiti u rernu dok se sir ne istopi, pa izvaditi i ostaviti da se hladi oko 10-ak minuta. Služiti toplo.

Više o Natašinim receptima možete saznati na www.coolinarija.blogspot.com


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “miris mediterana na hlebu”


« Muškarac u Italiji

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook