Miris Maroka

dana Feb20 2012

Marokanska kuhinja je mešavina bliskoistočne, arapske, mediteranske, berberske i mavarske kuhinje. U Maroku se koristi puno začina kako bi se stvorio bogati ukus jela. Najosnovniji začini su đumbir, kari, šafran, kumin, paprika i cimet. Njihova jela su slatkasta i mirisna. Salate i razno povrće su obavezni deo obroka. Kao dezert služi se voće ili slatki kuskus. Ručak se  završava veoma jakim čajem od nane ili slatkim čajem od badema.

Marokanska jela pružaju osećaj topline i bude sva čula zbog začina koji se velikodušno koriste.  Upravo idelana za ove naše zimske, hladne dane. Pa zašto se ne biste ugrejali na marokanski način!?


Kuskus sa bademima i povrćem

Sastojci:

3 glavice luka

1/2 kašičice cimeta

1 kašičica đumbira

1 kašičica korijandera

1/2 kašičice čilija

12 suvih šljiva bez koštice

1 kašičica meda

2 slatke crvene paprike

mešano povrće

( povrće možete da stavite koje god želite )

voda

kocka za supu od povrća

morska so

maslinovo ulje

par svežih listića nane

———————-

kuskus

1 kašika harisse

šaka sitno seckanih pečenih badema

U zagrejani tiganj, na malo maslinovog ulja staviti sitno iseckani luk i peći dok ne omekša. Dodati začine i iseckanu papriku. Kada je paprika poprimila boju i zamirisala, dodati ostalo povrće, izmešati dobro. Vodu, u kojoj smo izmrvili kocku za supu, sipati preko povrća, tek toliko ga prekrije. Dodati med i suve šljive. Poklopiti i ostaviti na srednje-jakoj vatri 8-10 min. Skloniti poklopac i pustiti da sva voda ispari.

Pripremiti kuskus i pomešati sa bademima i harissom.

Kada je voda isparila, povrće izmešati sa kuskusom i poslužiti dok je još vruće.

Za lepšu prezentaciju, povrće poput šargarepe i graška se može skuvati na pari i ubaciti u jelo neposredno pre mešanja sa kuskusom.

Začine možete korigovati po želji, u zavisnosti šta više volite. Ja nisam ljubitelj cimeta, pa sam malo smanjila količinu. Takođe sam dodala malo suvog grožđa da naglasim slatko-slanu kombinaciju.

Ukoliko nemate harissu, stavite malo maslinovog ulja i bademe. Ako želite da je napravite , možete koristiti naše sušene slatke ili ljute paprike.

Uživajte!


Nevena Zelunka Cvijetić
je devojka iz Novog Sada. Voli: svoju porodicu- Miljana, dva crna psa Simku i Rudija, i belog mačka Branka; da putuje, kuva, pravi večere sa prijateljima, vozi svoj stari bicikl sa korpom, filmove sa happy endom, pogotovo Love actually; more. Voli život i jednostavnost. hleb i lale | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi: , , , ,



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Miris Maroka”


« Tišma u gradu!

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook