Minestrone supa

dana Dec23 2011

Veliki broj pojmova, događaja i, naravno, hrane poreklom iz voljene Italije nosi sa sobom neki neodoljiv šarm, koji se najčešće ogleda u magiji sporenja oko vremena, mesta ili načina nastanka… To je slučaj i sa ovom divnom supom.

Naime, neki izvori govore da je ovo jelo služeno još pre postojanja Rimskog carstva, na trpezama rimskih plemena, kao jelo od ostataka; zatim, da su rimski vojnici jeli hranu pod ovim imenom ali da je za njenu osnovu neizostavno služio pasulj, uz koji se moglo dodati još nekih namirnica, po izboru; neki tvrde da je Minestrone glavni krivac izbijanja kolere u Italiji; tu su i oni koji tvrde da je Minestrone gusta supa, sačinjena od svih pristupačnih sezonskih namirnicama, u koju se dodaje testenina ili pirinač, po izboru. E, sa ovim bih se definitivno mogla složiti i nakon probe preporučiti svima.

1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
3 srednje šargarepe
3 šake graška
3 šake boranije
1 osrednja tikvica
1 srednji krompir
3 veća pelata sa sokom
vode za kuvanje (oko 2 l)
ulja za dinstanje
soli prema ukusu
origana prema ukusu
bibera prema ukusu
testenine (oko 300 g)
2 kobasice

Priprema: Sve povrćkice oprati, oljuštiti, iseckati. U dublju šerpu usuti ulje, pa odmah dodati crni luk, blago posoliti i dinstati. Kada je „na pola gotov“ dodati šargarepu i nastaviti sa dinstanjem, na nižoj T. Kada su omekšale dodati ostalo povrće, pelat i vodu. Kuvati dok povrće ne omekša. Ja više volim da povrće samo blago obarim. Pred kraj dodati obarenu i od vode oceđenu testeninu, ostale začine i propržene (grilovane) kobasice.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Minestrone supa”


« Kosturske glave koje sijaju

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook