Mila Marčeta: Prestanite da ukopavate sami sebe!

dana Mar14 2017

Visok stepen emocionalne inteligencije je veština koja nam omogućava da prepoznamo i prihvatimo svoja osećanja i ponašamo se u skladu sa njima tako da nam to ponašanje bude korisno. Značajno nam pomaže u poslu da upoznamo prvo i pre svega – sebe, a zatim i da razumemo naše kolege i celokupno poslovno okruženje. Bitno je da naučimo da u svom poslu i svojoj poslovnoj sredini zaista uživamo. Istraživanja kažu da je najčešći razlog za napuštanje posla – “loši međuljudski odnosi”. Loša atmosfera na poslu kao i loši odnosi su osnovni izvor stresa i kontinuiranog nezadovoljstva. A to je upravo prostor za upotrebu emocionalne inteligencije.

-Kako bi najkraće pojasnili našim čitaocima, šta je to emocionalna inteligencija u poslu?

Koliko puta ste čuli da je neko obrazovan, puno zna, inteligentan, ali stalno sam sebe “ukopava”? To je pravi primer ljudi koji imaju nizak nivo emocionalne inteligencije, pa zbog toga ne umeju da svoje ponašanje prilagode situaciji, svojim emocijama i dinamici okruženja. Visok stepen emocionalne inteligencije je veština koja nam omogućava da prepoznamo i prihvatimo svoja osećanja i ponašamo se u skladu sa njima tako da nam to ponašanje bude korisno, ali i sa osećanjima i potrebama svojih kolega, svojih pretpostavljenih, svojih poslovnih partnera i klijenata.

-Zašto smatrate da bi trebalo da je poznajemo?

Nije besmislena stara izreka “rad je stvorio čoveka”. Uspeh u poslu, kako god ga svako od nas definisao i shvatao, je izvor svakolikog zadovoljstva i vrlo značajan za to kako mi sami sebe vidimo i doživljavamo. Visok stepen emocionalne inteligencije u poslu nam značajno pomaže da upoznamo prvo i pre svega – sebe, a zatim i da razumemo naše kolege i celokupno poslovno okruženje. Razumevanje i prihvatanje je osnova za postavljanje međuljudskih odnosa u okvire podržavajuće i konstruktivne sredine u kojoj svako od nas može da razvije svoje potencijale. Pri tome, naučićemo da u svom poslu i svojoj poslovnoj sredini zaista uživamo. Ili, što je po meni podjednako vredno, naučićemo da donosimo hrabre odluke.

-Koje su to situacije gde bi nam emocionalna inteligencija pomogla u poslu?

U zavisnosti od toga na kojoj smo poziciji u kompaniji, primena emocionalne inteligencije je različita. Ono što je važno je da je za svakoga od koristi, bilo da je koristite da kreirate svoju karijeru ili da vodite svoj tim ili svoju kompaniju. Meni je nebrojeno puta pomogla u prodaji, na primer.

-Kada se najčešće primenjuje?

Današnji poslovni svet se menja brzinom svetlosti, pravila po kojima se radi se menjaju brže nego što možemo da ih naučimo. Jedna stvar koja se ne menja je da rad podrazumeva saradnju sa drugim ljudima. Timski rad je osnova svakog poslovnog procesa i to se ne menja. To znači da je veština kreiranja stabilnih, podržavajućih međuljudskih odnosa od izuzetne važnosti i za svog zaposlenog, ali i za kompaniju. Pored toga, istraživanja kažu da je najčešći razlog za napuštanje posla – “loši međuljudski odnosi”. Loša atmosfera na poslu kao i loši odnosi su osnovni izvor stresa i kontinuiranog nezadovoljstva. A to je upravo prostor za upotrebu emocionalne inteligencije.

-Zašto ste vaš seminar posvećen emocionalnoj inteligenciji u poslu, nazvali: “Znanje. Emocije. Mudrost.”?

Ja sam u poslu od 1989. Od toga, više od 20 godina sam na menadžerskim i direktorskim funkcijama u velikim i značajnim međunarodnim korporacijama. Iz mog iskustva, a i iz iskustva mojih kolega, znam da se osnova kreiranja uspešne karijere nalazi u znanju i mudrom korišćenju emocija za kreiranje korisnog ponašanja. Verujem da naša reč “mudrost” odlično zamenjuje pomalo rogobatni termin “emocionalna inteligencija”, pogotovo ako je posmatramo u poslovnoj sredini. Ta “mudrost” se razvija godinama i iskustvom, ali se isto tako može i naučiti i vežbati, ako imate iskusnog coach-a koji je i sam prošao put razvoja sopstvene karijere.

Koji su vaši saveti za zabavan put do uspešne karijere?

Rad na kreiranju sopstvene karijere je zabavan, inspirativan, kreativan. Ako ga ne doživljavate tako, moj prijateljski savet – izabrali ste pogrešnu karijeru!


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: intervju, lifestyle, najnovije vesti | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Mila Marčeta: Prestanite da ukopavate sami sebe!”


« Guess Originals – 35 godina brenda!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook