Mikser 2012 impresije

dana Jun5 2012

Posle dugih devet dana kreativnog i pozitivnog ludila, zavesa je pala na još jedan festival koji i nakon zatvaranja, nastavlja da živi svoj život u vidu mnogobrojnih ideja i predloga koje su pokrenuli njegovi organizatori, kao i učesnici i verni posetioci.

Već od ove godine, postalo je evidentno da je Mikser festival mnogo više od festivala gde možemo da sretnemo kreativce iz različitih sfera umetnosti i njihove vizije kreativnosti.

Sa svojim programom revitalizacije Savamale, Mikser je postao jedan događaj moralne i kulturološke svesti, koji je preuzeo na sebe da se posveti delovima grada, koji kao kulturna ali i istorijska baština našeg grada su prepušteni  zaboravu od strane države i čoveka, te samo čekaju momenat kada će ih krhke i oronule zidine napustiti i predati prošlosti na čijem pragu već stoje godinama. 

Da li će zaživeti ideja i predlozi sa ovogodišnjeg Miksera, povodom revitalizacije Savamale, pokazaće ipak najviše vreme i spremnost inicijatora da ne odustanu dok ceo projekat ne dobije svoju logičnu i originalnu realizaciju.

U međuvremenu,vratimo se impresijama sa ovogodišnjeg Mikser festivala.

Dočekan sa kišom, koja je ipak srećom padala samo prvi dan, ovogodišnji  Mikser je bio drugačiji nego prethodnih godina te ko je očekivao Žitomlin atmosferu bio je malo razočaran.

Za razliku od kompaktnih i izolovanih silosa koji su nam se činili kao da su sa neke druge planete, Savamala je ponudila jednu atmosferu opuštenog gradskog kvarta koje su okupirale različite kreativne priče, te odmah na prvu loptu nam dočarala ceo prostor kao da je takav već odavno ovako uređen i osmišljen.

Sa dnevnim radionicama, kreativnim aktivnostima poput oslikavanja vrata, prodajnim izložbama i večernjim revijama, žurkama i prezentacijama, Mikser je pokazao kako Savamala može da se oživi i pokrene. 

Isto tako, podstakao je i neke da u ovom delu grada otvore nove prostore poput galerije G12 HUB ili kluba KRUG ali i da se iskoriste već postojeći prostori poput galerije Magacin, kluba Mladost, galerije Ispod mosta i mnogi drugi.

G12HUB galerija

Najveći utisak na nas, ostavile su postavka u galeriji ispod Brankovog mosta, zatim izložba Ghost project i mladi balkanski dizajneri u hotelu Bristol, Mikser prodajni bazar kao i Converse Parobrod Župa muzički program.

Vrlo efektno je bilo ”grafitiranje” vrata duž Savamale koje je ulepšalo ovaj uglavnom sivi kvart kao i 3d Imlek prezentacija kravice na zgradi ispod Brankovog mosta!

U galeriji ispod Brankovog za oko nam je zapao rad studenata Arhitektonsko-građevinskog fakulteta iz Banja Luke koji su se predstavili sa svojim digital light projektom,lustera od papira.

U Hotelu Bristol gde je bila postavka Ghost projekta kao i Young Balkan designers bilo je nekoliko zanimljivih postavki poput ovih simpa Stočića i radnog stola TabLED-a, dela inače mladog srpskog umetnika Vladimira Stajića!

Vladimir Stajić

Expo zona, jedna od stalnih postavki Miksera je ove godine bila u Mikser house gde je ponudila znatno manju ponudu  izložbenih asortmana, naspram velikih prostornih kapaciteta silosa od prošle godine.

Ovde smo kao i prethodnih godina videli kompanije koje su poznate u sferi nameštaja i dizajniranih dodataka poput Kare-a, Ekoto-a, Blatobran-a i mnogih drugih firmi.

Dreamhouse

U definitivno najlepšoj zgradi Savamale, zgradi Beogradske zadruge, gde nas je dočekala izložba Brisani prostor, stekli smo dojam da je ova fantasticna zgrada koja je sama po sebi eksponat, morala mnogo bolje i više da se iskoristi.

Neki delovi izložbe poput neobičnog stepeništa napravljenog od polica ili starih televizora koji čine jedan zid poput tapeta, bili su zanimljivo usklađeni sa prostorom ali većina je nekako ostavljala dojam da je ova zgrada preveliki zalogaj te samim tim, svaka postavka je izgledala nedovršeno i nedorečeno.

Ni ovaj Mikser kao ni svaki prethodni, nije mogao da prođe bez modnog dela.U organizaciji Click agencije bili smo u prilici da vidimo neke najbolje modele sa prohujalog Fashion week-a u galeriji Magacin, zatim da učestvujemo u snimanju edotorijala sa mladim neafirmisanim dizajnerima kao i da proslavimo jubilej magazina FAAR.

Mikser festival zatvoren je u subotu, 2.juna svečanom dodelom nagrada za industrijski dizajn koja je održana u hotelu Bristol.

Specijalan žiri na čelu sa renomiranim našim dizajnerom Konstantinom Grčićem, dodelio je nagrade u nekoliko kategorija a najznačajnije u prvoj kategoriji za novi proizvod za ”Mikser dizajn” etiketu dobili su:

Katarina Maltar, iz Hrvatske za delo kabanice od najlona sa starih kišobrana sa nazivom “Reci”,

Naida Begović, iz  Bosne i Hercegovine za multifunkcionalni komad nameštaja “Katanzija”,

Neira Sinanbašić iz  Bosne i Hercegovine za navlaku od filca za stare stolice “feelCover”,

 Saša Mitrović iz Srbije za čiviluk “Vigvam” kao i Vladimir Stajić za radni sto TabLED

Za veći izveštaj posetite mikser.rs a mi se vidimo na sledećem Mikseru.Do tada, uživajte u kulturnom i kreativnom letu.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Mikser 2012 impresije”


« XXXL minđuše

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook