Mihailo Simović je dobitnik međunarodne nagrade za fotografiju HIPA

dana Apr9 2016

Šabački profesor u školi primenjenih umetnosti Mihailo Simović je dobitnik međunarodne nagrade za fotografiju u okviru svetskog takmičenja u oblasti fotografije, HIPA – HAMDAN INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARD. Mihailova fotografija, „Zavet“, izabrana je za trećenagrađenu u kategoriji Otac i sin. U upravo završenoj 2015-16 sezoni, žirirano je preko 80.000 pristiglih fotografija iz preko 170 država, a po prvi put u HIPA takmičenju dobitnik nagrade je jedan srpski fotograf.

Mihailo Simović

Sve fotografije pristigle u ovoj sezoni, prošle su detaljne analize i strogo ocenjivanje kroz tri kruga eliminacija u toku perioda od dva meseca, a od strane devetočlanog internacionalnog žirija koji čine međunarodno priznati fotografi i medijski urednici.

Nagrađena fotografija Zavet, predstavlja autoportret sa detetom, scenu sađenja drveta u mačvanskoj ravnici. Pročišćena kompozicija oca i sina između dva stabla izolovana u magli, koji sade drvo kao zalog za budućnost.

Mihailova fotografija je izložena u Dubai dizajn distriktu (D3), i objavljena na sajtu međunarodnog izdanja časopisa Nacionalna geografija. Na glamuroznoj ceremoniji u Burdž Parku Dubaija svečano su proglašeni nagrađeni u četiri kategorije HIPA takmičenja: Sreća, Opšta tema, Otac i sin, i Svet divljine. Tom prilikom u Dubaiju je održana pažljivo planirana, veličanstvena svečanost posvećena fotografiji, počevši od prijema, preko glamurozne ceremonije dodele nagrada, otvaranja izložbe nagrađenih radova, davanja intervjua za više od šezdeset pozvanih novinskih agencija, snimanja za HIPA arhivu, otvaranja Dubai Photo Exhibition, izložbe za koju je 23 kustosa iz 19 država izabralo oko 800 fotografije nastalih u toku 20. i 21. veka, do niza fotografskih foruma i filmskih projekcija.

Od oca nasledivši ljubav prema prirodi i sklonost prema fotografiji, Mihailo, koji je završio Fakultet likovnih umetnosti, intenzivno se bavi umetničkom fotografijom više od petnaest godina unazad. Od detinjstva pamteći prigušenu crvenu svetlost u kupatilu, lik oca koji razvija fotografije, Mihailo kao i otac Boško – koji je osnovao foto sekciju u osnovnoj školi u kojoj je radio, osniva Sekciju za fotografiju i digitalnu grafiku u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu, čiji polaznici su višestruko nagrađivani kako na republičkim tako i na međunarodnim takmičenjima.

Uspešni profesor, proglašen 2010. godine za najboljeg pedagoškog praktičara, kao student je nagrađivan za crtež životinja nagradom Fonda Petar i Vera Lubarda. Pre nekoliko meseci dodeljena mu je srebrna medalja Fotosaveza Srbije.

O uglednoj internacionalnoj fotografskoj nagradi koja mu je dodeljena u Dubaiju Mihailo kaže: „Počastvovan sam ovom nagradom, koja predstavlja krunu mog dosadašnjeg rada. Fotografiju sam dugo planirao, iščekujući pravu kombinaciju svetla i vremenskih uslova. Drago mi je što su nam organizatori HIPA takmičenja omogućili da se predstavimo velikanima fotografije kao što je Don mek Kalin (Don McCullin), koji će ostati upamćen kao jedno od najznačajnijih fotografskih imena u istoriji.  Najveću podršku za svoj rad imam u svojoj porodici, kao i u školi u kojoj sam zaposlen. Kada sam se posle osam dana boravka u Dubaiju vratio u školu, učenici su mi priredili iznenađenje dočekavši me sa tortom u obliku fotoaparata, koju su sami napravili.“
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Mihailo Simović je dobitnik međunarodne nagrade za fotografiju HIPA”


« Izložba slika Jelene Stevin u Kenozoiku

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook