Međunarodni festival reportaže I medija – INTERFER 2013

dana Oct16 2013

Međunarodni festival reportaže i medija – INTERFER Zlatna Nika 2013. održaće se i ove godine u Apatinu, Banja Junaković od 18. do 21. oktobra.

U okviru pet kategorija međunarodni žiri će odabrati i nagraditi dela koja svojom autentičnošću zaslužuju medijsku pažnju i doprinose afirmaciji reportaže i drugih medijskih žanrova. Više informacija o ovogodišnjem festivalu dobili smo od direktorke, Tamare Popov, koja je ujedno i selektor festivala.

I ove godine u Apatinu se održava INTERFER. Kako u najkraćem opisati taj festival?

Internacionalni festival reportaža i medija je jedinstven festival na svetu jer je posvećen najlepšem i najtežem novinarskom žanru, a to je reportaža. Za razliku od filmskih festivala, gde su u glavnoj ulozi glumci, reditelji i ostali stvaraoci filma, ovde su u prvom planu reporteri, oni koji su posvećeni ovom medijskom žanru. Oni su ti koji mogu da menjaju svet u jednom minutu.

Koji su glavni ciljevi INTERFER-a koji se održava već 18 godina?

Želja nam je da u ova teška vremena za novinarstvo afirmišemo baš tu novinarsku struku i sve vrsne stvaraoce koji nam svakodnevno stižu u domove sa svih strana sveta i sa najrazličitijim temama. Moto festivala je – Nema mudrosti bez slobode misli, ni javne slobode bez slobode govora, ona je pravo svakog čoveka dokle god ne povređuje pravo drugoga i to je jedina kočnica, jedina granica za koju sme da se zna (T. Gordon).

Festival ima internacionalni karakter. Iz kojih zemalja su stizale reportaže?

Kada smo pre dve godine zacrtali da od ovog festivala napravimo praznik novinarstva i novinara, rešili smo da pozovemo sve stvaraoce sveta do kojih stiže poruka da učestvuju. Čak iako ne mogu da dođu neka pošalju svoje radove. I na naše potpuno iznernadjenje reportaže u svim formama stizale su iz Velike Britanije, Francuske, Rusije, Nemačke, Austrije, Bugarske, svih zemalja bivše Jugoslavije, ali i nekih vanevropskih zemalja (SAD, Australije, Koreje, Indije, Irana, Šri Lanke, Gabona. Ove godine ima radova i iz Švedske, Meksika, Izraela, Slovenije, Makedonije.

Ko sve može da se takmiči na festivalu?

Svi ljudi koji se bave ovim žanrom. Svakako da je reportaža vrhunski novinarski žanr, pa se ne može baš svako njome baviti, ali želja da se na taj način oslika stvarnost je vredna poštovanja.

Šta očekuje pobednika festivala?

INTERFER ima za cilj da pokaže najbolje radove, ali i podstakne novinare i druge medijske stvaraoce da se bave reportažom. A to traži nekad preveliku hrabrost, snalažljivost, pismenost, jednom rečju ogroman trud koji uvek da rezultat i koji doživi da ga pred očima javnosti zavede Boginja Nika – boginja trijumfa i pobede, u koju su svi novinari postali zaljubljeni, a ona je takva da bira samo najbolje.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Međunarodni festival reportaže I medija – INTERFER 2013”


« Festival “Splitski đir u Savamali”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook