Marijanine mak kocke

dana Oct10 2011

Mak, kao sredstvo koje me smiruje i opušta. Mak, kao idealan sastojak kolača, pre svega štrudli. Mak, kao reč koja me inspiriče. Osim toga, mak je u narodnoj medicini oduvek bio korišćen kao sredstvo za dobijanje opijuma, kojim su se ublažavali bolovi. Međutim, tu je bilo i onih nevaljalih, koji su ga zloupotrebljavali. Pored navedenog, mak se upotrebljava i za lečenje grčeva, razgdražljivosti, stresa, a pored svega toga, poboljšava raspoloženje.

A, sada ono najbitnije – mak u kolačima. Ajoj, moja večna čežnja i inspiracija.  Ovog puta predstavljam recept koji je vredan Vaše pažnje, kako zbog sastojaka, tako i zbog ukusa kojim će Vas bogato nagraditi. Recept dolazi iz Marijine radionice, a pošto sam ga bezbroj puta isprobala – preporučujem ga. Brz i ekonomičan za pripremu, verujem da će se ubrzo naći i na Vašoj trpezi.

Potrebno: 1 jaje, 180 g šećera, 2 dl ulja, 2 dl mleka, 180 g mlevenog maka, 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, prah-šećer za posipanje ili, 100 g čokolade, 100 g margarina/putera, 10 kašika mleka, 10 kašika šećera

Umutiti jaje, dodati šećer pa nastaviti s’ mućenjem smese, dok ne bude svetlo žute boje. Dodati mleko i ulje, fino izjednačiti, a zatim dodati mak i sve fino umutiti – voditi računa da ne ostanu grudvice od maka. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo – sjediniti i preliti u pleh (20×30) obložen pek-papirom. Peći u ugrejanoj rerni na 250 stepeni C prvih desetak minuta, a zatim smanjiti na 200 stepeni C, dok se ne odvoji sa svih strana. Ohladiti, iseći i posuti prah-šećerom.

Ukoliko kolač prelivate čokoladnom glazurom, potrebno je da navedene sastojke istopite i dobro sjedinite, pa tako pripremljenom, toplom, smesom treba preliti topao kolač.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Marijanine mak kocke”


« Modna patrola na ulicama Beograda, Niša i Novog Sada

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook