Leskovačka mućkalica

dana Aug29 2011

Ovo jelo „žari i pali“ od kako je poznato. Većina ga doživljava kao „muško jelo“ – dal’ zato što ga jača polovina rado jede ali i priprema ili zato što je svojim ukusom asocijativno na muški rod, ko će ga znati. Uglavnom, većina voli smućkano.
Smatram da je Mućkalica odličan spoj severa i juga, povrća i mesa, slatkog i ljutog… Ono što je vrlo bitno u celoj priči jeste odabir i priprema mesa – zato obratite pažnju na ovaj detalj. Napominjem da je ovaj recept „uradi sam“ varijanta Mućkalice, koja se u originalu sprema par sati i sa barem dve vrste mesa. Ali, dovoljno je i ovo, kako bi osetili „ritam juga“.

Priprema:
Meso oprati i iseckati na manje komade. Posoliti i ostaviti desetak minuta da odstoji.
Iseći slaninu na kockice, pa na svaki komad mesa staviti komad slaninice i pričvrstiti čačkalicom s’ oba kraja. Tako pripremljeno meso poređati u (ne nauljen) pleh, pa peći u ugrejanoj rerni oko 20-ak minuta na 200 stepeni ili dok slaninica ne dobije onu divnu, tamnu, boju a kuhinja ne počne da miriše na roštilj.

Opranu i obrisanu papriku položiti u poseban pleh i ispeći je. Očišćenu papriku od kožice i semenki iseći na parčad željene veličine. Crni luk sitno iseći i usoliti prema ukusu. Iseckati beli luk i ljutu papričicu. Oljuštiti paradajz, iseckati i blago pošećeriti. Pripremiti ajvar. Pripremiti mast i začine.

Na blago ugrejanoj masti prodinstati crni luk sve dok ne postane staklast i skoro istopljen. Dinstati na srednjoj T, uz povremeno dolivanje vode. (Sipati vodu u pleh, gde se roštiljalo meso, pa zahvatiti svu masnoću i ukuse koji su ostali u plehu, te takvu razvodnjenu moču dolivati u luk). U izdinstani luk, dodati pripremljen beli luk i ljutu papričicu, pa kratko propržiti. Zatim, dodati redom: iseckanu (pečenu) papriku, očišćen paradajz, ajvar (od patlidžana i paprike ) i alevu papriku. Kuvati na srednjoj T i redovno mešati. Nakon 15-ak minuta presuti u zemljanu đuvečaru i odozgo pobosti (blago uroniti) pripremljeno meso.

Zapeći u ugrejanoj rerni (200 stepeni C) sve dok ne dobije finu pokoricu ili po ukusu (oko 25-30 minuta). Služiti toplo, uz domaći hleb i salatu po izboru.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Leskovačka mućkalica”


« “Sistem” – urbana bajka

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook