Le Studio prima nove članove!

dana Sep24 2013

Nezavisno pozorište Kroz prozor Fabrika je nastalo 2008. godine sa ciljem da pored negovanja umetničkog u pozorištu, deluje i društveno odgovorno. Jedan od osnovnih ciljeva ovog pozorišta je i uvođenje pozorišnih pristupa negovanih u Francuskoj, koje osnivač ovog pozorišta, francuski reditelj Jean-Baptiste Demarigny (Žan Baptist Demarinji) želi da uvede u pozorišnu praksu Srbije.

Pre tri godine osnovan je Studio novi teatar , edukativni projekat osmišljen kao škola koja pruža različite kurseve za razvoj scenskog nastupa. U ponudi su kursevi mjuzikla, glume, pozorišta senki i kurs glume na francuskom jeziku koji se realizuju u saradnji sa Francuskim institutom. Kurseve vode mladi i uspešni profesionalci: reditelj i glumac Jean-Baptiste Demarigny (gluma), koreograf Milica Cerović (ples) i operska pevačica i pedagog Nataša Tasić (pevanje).

Na svakom kursu se kreće od osnova. Tako se na kursu mjuzikla učesnici prvo upoznaju sa osnovnim tehnikama pevanja i plesa, a na časovima glume kroz raznovrsne i posebno osmišljene pozorišne igre razvijaju kreativnost, koncentraciju, dikciju, snalažljivost u trenutku, motoriku, prevazilaženje treme i dr. Ovim vežbama učesnici stiču svesnost o fizičkim i mentalnim zahtevima glumačkog posla, a takođe se postepeno oslobađaju pred svojim kolegama, koji im u prvim mesecima predstavljaju jedinu publiku. Sve vreme fokus je stavljen na timski rad i na formiranje ideje zajedništva koja čini stub i oslonac rada.

Rezultat zajedničkog rada na kursevima je predstava, koja predstavlja specifičnu i ličnu kreaciju grupe koja na njoj radi. U prijatnoj atmosferi u kojoj svako slobodno izražava svoje potencijale odnos reditelja i glumaca je drugačije percipiran, reditelj glumce više usmerava nego što im govori šta da rade. Predstava koja se gradi postaje biće na kome svi zajedno rade, osluškujući jedni druge.

Radionice traju oko tri sata i održavaju se jednom ili dva puta nedeljno u zavisnosti od kursa. Planirano je da se nastava održi u dva semestra, od oktobra do januara i od februara do juna, kada se pripremljena predstava već tradicionalno izvodi pred publikom.

Među uspešnim ostvarenjima SNT-a su mjuzikli Čikago, Američka burleska i Svini Tod. Predstava kursa glume na francuskom Tour des limbes je ove godine imala svoju premijeru u revijalnom delu Festivala frankofonije.

Prijave za novu sezonu SNT-a su do 25. septembra, audicije su 27, 28. i 29. septembra. Više informacija se mogu naći na sajtu www.studionoviteatar.tk ili na broj telefona +381 64 187 17 31 (od 11h do 15h) ili mejlom na studionoviteatar@gmail.com.

Sezona 2013-14 Le Studija počinje 04. oktobra sa političkom komedijom Nemam da platim i neću da platim. Na repertoaru su i tragikomedija o osamdesetim Jedan zarez nešto i seksi kabare Čikago. U novembru je planirana premijera futurističke predstave Transsibirska proza podržana od strane Švajcarske ambasade, SDC-a i Francuskog instituta.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Le Studio prima nove članove!”


« Army of Lovers i Lollobrigida 26. septembra u Mikser House-u

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook