Kuvanje sa stilom

dana Apr15 2011

Najdžela Loson ( Nigella Lawson) kuvanje doživljava kao umetnost, stoga slobodno možemo reći da su njeni recepti prava mala umetnička dela.

Ova četrdesetpetogodišnja Britanka italijanskog porekla je jedna od najpoznatijih autora koji se bave pisanjem o hrani. Od najranijeg detinjstva je bila privučena lepom pisanom reči te je i završila studije književnosti na Oksfordu. Radila je kao novinar i urednik u časopisima kao što su The Sunday times, The Guardian i Daily Telegraph. U britanskom magazinu Vogue je ostavila svoj pečat kao kolumnista, a u New York Times- u popularnost je imala njena rubrika o kulinarstvu.

1998. godine je objavila svoju prvu knjigu pod nazivom “Kako jesti: zadovoljstva i principi dobre hrane”. Najdžela ponosno potpisuje još nekolicinu kuvara: „Kako biti boginja u kuhinji“ ( za koju je 2001. godine je osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani), „Najdželini zalogaji“ i „Zauvek leto“. Sve knjige su bestseleri prodati u više od dva miliona primeraka.

U tople domove širom sveta ušetala je preko malog ekrana zahvaljujući TV serijalima „Nigella bites“ i „Forever summer with Nigella“. U njene kuvare su ušuškani njeni omiljeni recepti koji se lako i brzo spremaju. Divni su na izgled i jako ukusni. Na stranicama njenog kuvara ćete pronaći recept za „Srećnu supu“, neodoljive italijanske paste, ali i mafine sa pomorandžom.

Zahvaljujući njenom neodoljivom šarmu milioni ljudi širom sveta spremaju hranu po njenim uputstvima i njihove kritike su Najdželi inspiracija za nove poduhvate.

U knjizi Zauvek leto Najdžela  otkriva nam kako uspešno da pripremimo tipično „letnja” jela i uživamo u atmosferi leta tokom čitave godine. Držeći se principa da letnje kuvanje mora biti jednostavno, brzo i što dalje od usijanog šporeta, Najdžela će nas na njoj svojstven način, elegantno i originalno provesti kroz odabrane specijalitete internacionalne kuhinje: od nezaobilaznih, tipično engleskih, ukusnih španskih i [talijanskih jela, preko egzotičnih i malo poznatih recepata iz Severne Afrike i kuhinje Istočnog Mediterana do kulminacije u receptima za neobične sladolede, lake poslastice i čarobne letnje koktele. Kuvar je i ovog puta koncipiran s neodoljivom jednostavnošću koja je postala Najdželin zaštitni znak. U knjizi ćete naći 40 recepata više nego što ih ima u istoimenom TV serijalu koji prati knjigu. ( Preveo i adaptirao Gordan Paunović.)


Jovana Katić
je je devojka koja studira prava, piše o modi i uređuje svoj blog kutak Juliet’s pen. U svojim tekstovima može nezamislive stvari kao npr. da živi i radi pored Koko Šanel ili Manola. Mnogo čita. Puno voli mastilo i pero, a još više svet oko sebe koji je uvek inspiriše. | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kuvanje sa stilom”


« Gaša Miladinović

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook