Kulturni centar GRAD u Stokholmu

dana Feb23 2013

Kulturni centar Grad se i ove godine predstavio na Supermarket sajmu umetnosti u Stokholmu. Sajam je trajao od 15. do 17. februara u Kultur Huset u centru Stokholma. Među 95 izlagača iz celog sveta KC Grad se predstavio projektom Novi Folklor.

Kulturni centar Grad u svom likovnom programu predstavlja uglavnom domaće i međunarodne savremene umetnike i dizajnere. Već posle prve godine rada, Velika galerija je dobila status zvanične gradske galerije. Na godišnjem nivou održi se između 10 i 15 izložbi. Svake godine Kulturni centar Grad objavljuje konkurs za narednu izlagačku godinu. Međunarodni žiri bira projekte koji će ući u zvaničan godišnji program galerije. Pored godišljih izložbi izabranih putem javnog konkursa Kulturni centar Grad organizuje još nekoliko projekata u sopstvenoj produkciji. Takav projekat je i izložba Novi Folklor koja je u Stokholmu predstavila radove više od dvadeset umetnika a koja je u Beogradu i Novom Sadu predstavljena prošlog leta.

Novi Folklor
Stari zanati – večna inspiracija

Zanat, ručni rad, narodna umetnost, tradicija… termini koji su u vreme novih tehnologija, novih materijala i novih globalnih vrednosti možda retko spominjani ali svakako predstavljaju nepresušnu inspraciju generacijama umetnika. Tradicionalni oblici, krojevi i motivi upotrebnih predmeta izdvojili su se po svom kvalitetu i upotrebnoj vrednosti i samim tim postali deo folklora. Tradicionalno tako može biti i sinonim za kvalitetno, lepo i korisno. Kada uspešno spojimo ova tri elementa dobijamo umetnički predmet koji odoleva vremenu i svim modnim stilovima i postaje deo tradicije ili folklora.

Novi folklor je izložba koja okuplja više od 20 umetnika i dizajnera koji koristeći bogatstvo kulturne baštine kroz proces proučavanja , često u saradnji sa zanatlijama, etnolozima i istoričarima umetnosti, kreiraju savremena rešenja predmeta i proizvoda iz oblasti primenjene umetnosti, dizajna, kozmetike pa čak i ishrane. Ideja ovog projekta je promocija pojedinca kao kreativnog stvaraoca. Bogatstvo narodne umetnosti kombinovano sa veštinama zanatstva, upotrebnim vrednostima, novim materijalima i modernim idejama karakteristike su ovog projekta. Među predmetima koji će se naći na izložbi su komadi garderobe inspirisane nošnjom ili posebnim tehnikama veza i dekoracije, ručno rađena obuća, nakit, torbe, prototipovi dizajna, tapeta, posteljine i još mnogo toga.

Učesnici u projektu:

Ana Banduka, Ivana Čemerikić, Veljko Anđelković, Miloš Sarić, Mane Radmanović, TKV, Super Timor, Snežana Krejić, Nina Ivanović, Vesna Kracanović, Zvezdana Stojmirović, Aleksandra Stratimirović, Nataša Manov, Tim Barton, Jelena Petrović, Aleksandar Zograf i Gordana Basta, Isidora Nikolić, Veljko Sumić, Goranka Solovjev, Fish and Chips, Iz Srbije s ljubavlju.
Specijalni gost štanda Kulturnog centra Grad biće stokholmski Designstudio S koji vode grafički dizajner Sandra Praun i vizuelni umetnik Nino Štroheker.

Autor projekta Novi Folklor kao i postavke na Supermarket sajmu umetnosti je Ljudmila Stratimirović, umetnički direktor Kulturnog centra Grad.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kulturni centar GRAD u Stokholmu”


« Besplatna škola filma za maturante u DOB-u

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook