Kreuzberg – najzanimljiviji deo Berlina

dana Feb23 2013

Cheap, hippie and sexy – ove tri reči se vrlo često čuju kao prvi utisci o Berlinu. Moji prvi utisci su bili: kosmopolitski, ne baš najčistiji u poredjenju sa drugim nemačkim gradovima i potpuno drugačiji. Berlin je zaista država za sebe – bukvalno i metaforički.

Glavni grad  će vas brzo progutati svojom veličinom i trebaće vam vremena i par insajderskih saveta da , osim dobro utabanih turističkih staza, pronadjete i one druge – još zanimljivije.

Danas ćemo napraviti jednu turu kroz Kreuzberg (Krojcberg), verovatno najpopularniji deo Berlina.

X-berg je poznat po velikom procentu imigranata od kojih je najveći deo turskog porekla. Još je poznatiji po svojoj multi-kulti sceni i uprkos velikom stepenu nezaposlenosti, danas je jedan od privlačnijih  berlinskih naselja za život. Nekada je bio sa tri strane okružen Berlinskim zidom i još 60-ih godina prošlog veka postao je stecište umetnika, poznat po svom alternativnom načinu života i skvoterima. Kreuzberg je izrodio berlinski punk-rock pokret kao i druge subkulture u Nemačkoj. Klub SO36, koji radi i dan-danas , 70-ih godina prošlog veka bio je omiljeno mesto Dejvida Bouvija i Igija Popa. Danas je važan i za afro-američku i hip-hop kulturu i važi za centar repa i brejkdensa u Berlinu.

Nakon sto je prošao kroz proces gentrifikacije, stanarine u Kreuzbergu postale su  visoke, otvorio se veliki broj galerija, karakterističnih prodavnica, interesantnih i nekada skrivenih vinskih i koktel-barova. Nekadašnji industrijski prostori sa zidovima od rustičnih crvenih cigli pretvoreni su u atipične barove sa plišanim stolicama i vintage elementima, neuparenim stolovima i stolicama i slikama lokalnih uličnih umetnika. U nekim kafeima gore velike sveće koje dok sagorevaju stvaraju voštane skulpture na podu. Negde možete videti razne i to ne baš male objekte zalepljene za tavanicu. U jednom od klubova kada se umorite od DJ-a možete sići u toalet i tamo pod disko kuglom isprobati u solo karaoke nastupu svoje glasovne mogućnosti. Umetnost i novine su u Kreuzbergu jedina konstanta.

Oronule fasade ukrašene dovitljivim grafitima, hipsteri na ulicama, muzika do ujutro, etničke prodavnice sa ukusnom hranom iz raznih delova sveta, ljudi koji vam bez problema prilaze na ulici i sklapaju poznanstva – slika je Kreuzberga kao jedne moderne hipi-komune.  On jednostavno pleni svojom atmosferom i kada vas ona ponese zaboravite i prljavštinu i duvanski dim, opušteno uživate u super ukusnim (Kreuz)burgerima u istoimenom lokalu (opet) sumnjive čistoće i u osećaju zajedništva sa drugim poklonicima ove alternativne scene.

X-berg je podjednako privlačan i turistima i „domaćima“ i nema apsolutno nikakve veze sa ostatkom Nemačke. Odraz njegove raznovrsnosti nalazimo i u jednoj izjavi kojom je Karl Šefler pokušao da opiše glavni grad: „Berlin je grad koji je osuđen da se večno menja, nikada da bude“.

Isto tako i Kreuzberg, mešavina kultura, ukusa, muzike i ljudi, nikada dosadan i svakako vredan posete.

 


Sofija Beuerle
je neumorni i radoznali globetrotter. Inspirišu je humor, humanost i kreativnost. Voli fotografiju, Mediteran i prirodu. Trudi se da izabere bolje. Istovremeno se i čudi i divi svetu i razvija plan kako o(p)stati srećan u sveopštoj relativnosti i zavrzlami postmodernizma. Kad tad će roniti i skočiti padobranom i vrlo rado pisati i o tome. | na twitter-u | facebook-u | tema: putovanja | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kreuzberg – najzanimljiviji deo Berlina”


« Kulturni centar GRAD u Stokholmu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook