Korpice

dana Jul29 2011

Korpice, ali ne od pruća… Ovo pecivo nastalo je, kao i većina dobrih stvari, u stisci s’ vremenom i bez jasne ideje šta bih mogla da pripremim.

Korpice su vrlo zahvalne i mogu poslužiti kao doručak, ali i predjelo. Aromatično testo, kome origano daje još više na šarmu, otvara apetit, a mortadela svojim ukusom čini da ova kombinacija biva pun pogodak – naravno, ukoliko ste ljubitelj spomenutih namirnica.

Kao što ste možda već i zaključili, jako volim peciva. Ovo pecivo mi je jako drago, najverovatnije zbog samog oblika. Korpice lepo pridržavaju punjenje, a testo sa spoljne strane biva hrskavo. Uvek preporučujem da svaki recept prilagodite svojim ukusima i željama, te, tako će biti i sada, naravno sa stilom.

Receptura i način pripreme: 20 g svežeg kvasca, 1 kašika šećera, 2.5 dl mleka, 800 g brašna, 1/2 kesice origana, 2 kašičice soli, 1.5 dl ulja, 100 g mortadele, 2 viršle, 3 supene kašike kečapa, 1 jaje, 2 supene kašike pavlake, prstohvat soli, bosiljak za dekoraciju.

U mlako mleko dodati kvasac sa šećerom i ostaviti da odstoji. Kada se zapenio zamesiti testo od brašna, origana, soli, ulja i pripremljenog kvasca. Ostaviti testo da fino nadođe. Kada je naraslo, rastanjiti testo oklagijom i seći na kockice željene veličine. Svaku napuniti iseckanom mortadelom, viršlama i kečapom, pa sastaviti sa svih krajeva, lagano pritisnuti spojene ivice i tako ih stavljati u pleh, u ugrejanu rernu i peći petnaestak minuta na 200 stepeni C. Zatim, umutiti jaje, dodati pavlaku, posoliti. Svaku korpicu preliti ovime i isključiti rernu. Sačekati da se masa zapeče i služiti uz salatu po izboru, ukrašeno listićima bosiljka.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Korpice”


« Letnji dodatak

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook