Konkurs za mlade pozorišne stavraoce

dana Dec27 2017

Opera i teatar Madlenianum je početkom sezone raspisao Konkurs namenjen mladim pozorišnim stvaraocima za dramski ili muzičko-dramski projekat u žanru romantične komedije. Do 15. novembra, dokle je bio otvoren Konkurs, u Madlenianum je stiglo 26 projekata, koji su uz dramski tekst i rediteljsku eksplikaciju, sadržali i predlog autorske i izvođačke ekipe.

Stručna komisija koja je pregledala pristigle projekte pohvaljuje visoki nivo profesionalnosti u pripemanju istih, a naročito raduje da mladi autori poznaju repertoar i duh Madlenianuma i da većina projekata koja se prijavila na konkurs bi zaista mogla da postane deo buduće produkcije pozorišta.

Posebnu pažnju komisije privukle su drame koje su Madlenianumu od strane mladih pisaca ponuđene za preizvedbe. Nekoliko dramskih pisaca je učinilo izuzetan podvig priloživši svoje neizvođene i uglavnom najnovije radove koji ili kao da jesu ili zaista jesu nastali podstaknuti upravo Konkursom koji je objavio Madlenianum. Ti tekstovi će biti dela na koje će Madlenianum računati u budućim sezonama pri stvaranju repertoara.

Na Konkursu za mlade pozorišne stvaraoce pobedio je projekat DOLCE VITA dramske spisateljice Jelene Paligorić Sinkević. Uz svu neobičnost savremene beogradske priče, kao i uz neobičnost forme koja je projektom ponuđena, drama DOLCE VITA itekako se drži okvira zadatog žanra romantične komedije. Songovi koji su konceptom i dramskim tekstom predviđeni, komisija smatra izuzetno vrednim elementom predstave koji je u duhu pozorišta Madlenianum. Iznad svega, u projektu DOLCE VITA vrednujemo nesvakidašnji (a današnjem gledaocu tako potreban) duh optimizma i životne radosti. Opera i teatar Madlenianum planira da premijeru predstave DOLCE VITA izvede u drugoj polovini 2018. godine na svojoj Maloj sceni.

Na Konkursu za projekte mladih pozorišnih stvaraoca iz 2014. godine, drama I konje ubijaju, zar ne? igrana je tri sezone na repertoaru Male scene Madlenianuma, a drama Lolita, premijerno izvedena 2015. godine, je još uvek na repertoaru i gostovala je ove godine na Barskom ljetopisu, a početkom godine, tačnije 12. januara 2018. godine, gostuje u HNK Varaždin.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Konkurs za mlade pozorišne stavraoce”


« Novogodišnji koncert ArtLink mladih virtuoza

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook