kolač sa šljivama i makom

dana Nov2 2011

Ukus ovog kolača može Vas preporodi, budite uvereni u to. Kombinacija voća i maka učiniće Vaše nepce ushićenim i zadovoljnim.

Uz vrlo malo truda uživaćete i više no što očekujete od nečega što se naziva kolačem. Verujte, nakon prvih zalogaja zavolećete ovaj kolač zauvek. Odomaćiće se on kod Vas i bez pitanja, onako drsko i s’ puno prava, vrlo često biće na Vašoj trpezi. Samo ga probajte i bićete zaljubljeni za čitav život…


400 g brašna
100 g maslaca
150 ml mleka
20 g svežeg kvasca
1 kafena kašičica šećera

60 g šećera
prstohvat soli
1 jaje
1 žumance

1 limun (strugana korica)
180 g maka
130 ml mleka
70 g šećera
1 vanil-šećer
500 g šljiva
300 g malina
šećer za posipanje
marmelada ili slatko za premazivanje
prah-šećer za posipanje

Priprema:

Skuvati mleko i preliti mak pomešan sa šećerom. Dobro izmešati mak, da nema grudvice, pa onda naliti mleko. Promešati i ostaviti da se ohladi.

Prosejati brašno i dodati prstohvat soli. Maslac otopiti i ostaviti da se prohladi. Kvasac izmrviti, dodati šećer i preliti sa toplim mlekom. Ostaviti da nadođe. U nadošli kvasac dodati maslac, jaje, žumance, šećer i limunovu koricu. Sjediniti sastojke i postepeno dodavati brašno, mešajući varjačom, dok se ne zamesi mekano testo, koje se ne lepi za prste. Pokriti krpom i ostaviti da nadolazi oko 30 minuta.

Nadošlo testo razvući u pravougaonik, približno 30×40 cm. Po dužini iseći na 3 trake. Svaku traku nafilovati makom, ivice premazati vodom, urolati, napraviti 3 “kobasice”. Okrugli pleh (ja sam koristila pleh prečnika 27 cm, ali veći bi bio bolji) namazati maslacem. Ređati “kobasice” u vidu puža, nastavljajući jednu na drugu. Spojeve premazati s’ malo vode i štipnuti ih, kako bi se spojili. Ostavljati mesta između svakog reda, kako bi tu došle šljive i maline.

Šljive oprati, preseći na pola i očistiti od koštica. Ređati šljive i maline između testa. Početi sa šljivama (6-7 polovina), pa nastaviti sa malinama, šljive… maline… šljive. Slobodno lagano pomerajte testo kako bi što bolje uglavili šljive. Samo pazite da ne probušite testo. Ostaviti pokriveno pamučnom krpom, oko 15-ak minuta da naraste. Voće posuti šećerom.

Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180° C do zlatno-braon boje (oko 40 minuta). Pred kraj premazati marmeladom po izboru i vratiti na kratko u isključenu rernu. Od ovoga kolač bude mekan i sutradan. Ja sam koristila slatko od breskvi. Ostaviti da se prohladi, pa posuti šećerom u prahu i poslužiti, najbolje dok je još toplo.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “kolač sa šljivama i makom”


« Zatvaranje 30. Amstel Fashion Week-a

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook