Kokos torta sa ananasom

dana Jun27 2011

Ukoliko osetite želju za kokosom, a ne želite ni jedan od poznatih Vam slatkiša, evo jednog predloga. Torta koja će sve kokosoljupce pridobiti svojim čarima… Kokos, kokos i opet kokos – aroma koja je dominantna, u kombinaciji sa čokoladom i ananasom. Divna poslastica, laka za pripremu, bez naročitog truda i utrošenog vremena. Ananas se lako može zameniti sa sezonskim voćem (jagode, višnje ili kajsije) a čarolija ukusa ne prestaje. Što se dekoracije tiče, pustite mašti na volju i dekorišite je kako želite. Bitno je, da ukus ne može pokvariti ni najlošija dekoracija.

Za tortu je potrebno pripremiti dve kore. Ukoliko želite veću tortu, sa četiri kore, samo duplirajte mere (mislim, kome ja ovo pišem, pa sve ste Majstori…).Za prvu koru umutiti 3 belanca sa 6 kašika šećera. A, zatim dodati 125 g kokosa i ručno promešati. U donjem kolažu možete pratiti postupak. U pleh (25×30), obložen pek-papirom, usuti masu i lepo je izravnati kašikom. Peći u ugrejanoj rerni na 150 stepeni C oko 15-20 minuta ili proveriti čačkalicom dal’ je ispečena. 

Za drugu koru umutiti 3 belanca sa 6 kašika šećera, pa u to dodati 75 g kokosa i 100 g otopljene čokolade, pa ručno promešati. Peći na isti način, kao prvu koru.U međuvremenu, otvoriti konzervu ananasa (360 g), iseckati na kockice i ostaviti sa strane.

A, zatim ukuvati krem, na sledeći način: u šerpicu usuti sok od ananasa (iz konzerve), 0.5 l vode, 100 g šećera, i 1 kesicu vanil-šećera, pa kada provri dodati umućenu smesu od 6 žumanaca i 6 kašika gustina. Smanjiti T i neprestano mešati. Kada je jako gusta, skloniti sa ringle i ohladiti. Zatim, 125 g putera iseći na manje kockice, usuti ih u ohlađen fil i dobro umutiti mikserom. Na kraju, po želji, dodati 1/2 strugane limunove kore. Slaganje tortePrvu, “belu” koru nafilovati i na fil poređati ananas. Zatim, staviti drugu, “crnu”, koru, pa i nju nafilovati. Preko ukrasiti umećenom i ohlađenom slatkom pavlakom (4oo ml – za celu tortu ili 300 ml ukoliko sredinu, kao ja, ukrasite kokosom), pa dekorisati po želji.

*kašika=supena kašika*Kore nisu iste strukture – bela kora je jače teksture, da može “da ponese”, dok je crna  vazdušasta i lakša od bele.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | Tags: None


Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kokos torta sa ananasom”


« Beogradska nedelja umetnosti 2011.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook