Ko je kriv za moj neuspeh?

dana Aug28 2012

Niste ovog meseca dobili, po sopstvenom mišljenju, zasluženu povišicu? Niste dobili dobru ocenu na odgovaranju? Klijenti konstantno imaju pritužbi na Vaš učinak?

Različite su reakcije ljudi na sopstveni neuspeh. Naročito kada se radi o samoevaluaciji. Neki krive sebe, neki druge, neki su u grčevitoj nedoumici, konstantno preispitujući sebe i druge. Hajde da probamo da objektivizujemo stvari, koliko smo u mogućnosti.

Proučimo sledeće:

Cilj

Ali, budimo iskreni. Pre svega precizni. Lako je reći, veliku platu, pohvale, dobru ocenu. Zamislite sve moguće rezultate i procenite kako biste se osećali u trenutku postizanja konkretnog cilja. Procenite sopstvene emocije. Možda rezultati baš i neće biti onakvi kakve ste očekivali. Postoji mnogo razloga što sebi zacrtavamo ciljeve koji nas istinski neće zadovoljiti. Većina je periferna i pokazatelji su nekih dubljih ličnih konflikata. Zašto inteligetno dete sa vrhunskom memorijom odbija da uči, dok ono samo jako želi da ima sjajan uspeh? Može biti da ga istinski ne želi, ali,  ili prati dat šablon vrednosti, ili guši neke svoje drugačije kvalitete koje se bore za svoje mesto više nego što bi das u ispunjene? Lenjost je ponekad simptom. Treba razmislti o tome.

Sredstva

Šta nam je tehnički potrebno da bismo ostvarili cilj? Vreme, prostor, novac, prava literature, pravi saradnici, ta i ta tehnologija, svako već zna šta mu je potrebno. Procenite šta imate, a šta ne. Uporedite se s drugim slučajevima. Uz ostale faktore, to zaista može biti od pomoći.

Kapacitet

Koliko ustvari možete? Budite iskreni kad se radi o vremenu, sposobnosti u slučaju nervoze, bolesti, bolova, interponiranju drugih obaveza i sitnica. I ovde pomaže upoređivanje sa drugima, ali ponajviše sa primerima iz sopstvene prošlosti. Zašto mislite da ćete posao sličan onom od pre dva meseca obaviti za polovinu utrošenog vremena? Periferni faktori su upravo to-periferni. Nikad ne utiču onoliko koliko mislite.

Uticaj drugih ljudi

Koliko Vaš učinak zapravo zavisi od drugih ljudi? Koji će njihovi postupci delovati pozitivno, a koji negativno na Vaš učinak? Sad se vratite na konkretnu situaciju. Šta su dotični uradili, a šta nisu? Da li ste i na koji način mogli da utičete na njihove postupke? Procenite ličnost, okruženje, atmosferu.

Kad smo sve ovo uradili, teško da nećemo doći do rešenja. Spoznaćemo probleme, realnost, ali pre svega sebe u jednom sasvim novom, ogoljenom, ali otrežnjujućem vidu. Znamo da je najteže biti iskren prema sebi. Ali to mu dođe kao kad odete kod zubara. Užasno iskustvo, ali rezultati spektaularni. Naročito psihološki. Višestruko. Probajte. Isplati se. Verujte.


Dejana Savić
je student pete godine medicine. Završila je srednju medicinsku, smer zubni tehničar. Piše realistične pripovetke. Bavi se naučnim radom. Iz hobija se bavi čitanjem, crtanjem kreacija, vajanjem figurica od voska i gline, crtanjem, orijentalnim plesom, skupljanjem recepata. Voli te piše i deli sa drugima svoja saznanja i mišljenje. Za nju je lepota način života. Smatra da nema neposrednijeg izraza ljudske kreativnosti od one umetnosti kojom sebe ulepšavaju. | na twitter-u | facebook-u | tema: lifestyle, trendovi | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Ko je kriv za moj neuspeh?”


« Dama od stila

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook