Književno veče Čarlsa Simića u Beogradu

dana Aug30 2017

Književno veče Čarlsa Simića održaće se sutra, u četvrtak, 31. avgusta s početkom u 20 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Čitaoci će imati priliku da prisustvuju retrospektivi poezije Čarlsa Simića od njegovih ranih do najnovijih pesama (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama izabranih i novih pesama Iščekujući presudu u izdanju Arhipelaga i u knjizi Ludak u izdanju Povelje), kao i razgovoru sa Simićem o njegovim esejima, poetici i sećanjima na Beograd (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice i Tamo gde počinje zabava).

O poeziji Čarlsa Simića govoriće Gojko Božović, dok će razgovor sa Simićem govoriti Vesna Roganović.

Prethodna dva gostovanja Čarlsa Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, predstavljaju neke od najuzbudljivijih književnih programa u Beogradu u protekle dve decenije.

Tokom boravka u Beogradu Simić je, kao gost svog srpskog izdavača Arhipelaga, imao više susreta sa srpskim piscima i posetio je Srpski PEN centar.

Čarls Simić dolazi u Beograd neposredno pošto mu je u Ohridu uručen Zlatni venac Struških večeri poezije, jedna od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju. Simić je Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio za ukupan pesnički opus.

Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić, američki pesnik i esejista srpskog porekla, preveden je na sve veće svetske jezike. Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji, Nagrada „Zbignjev Herbert“.

U izdanju Arhipelaga poslednjih godina objavljene su knjige eseja Čarlsa Simića Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice i Tamo gde počinje zabava, kao i knjiga izabranih i novih pesama Iščekujući presudu. Arhipelag priprema i novu knjigu Čarlsa Simića na srpskom jeziku.


Ivan Mijailović
je Ivan Mijailović je surovo realan sanjar. Hoda po oblacima dok čvrsto stoji na zemlji. Novinar i pesnik a diplomirani ekonomista u turizmu, po obrazovanju. | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Književno veče Čarlsa Simića u Beogradu”


« EON – TV platforma nove generacije

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook