Katmer pita

dana Feb2 2012

Zahvaljujući druženju sa meni dragom osobom došla sam do spoznanja ove divne pite, koja me je „kupila“ za sva vremena.

Kako dočarati svu lepotu ove pite? Hajmo početi od naziva. Katmer je turska reč i u prevodu znači karanfil. Ovaj naziv potiče od toga što se kore tanje i zrakasto seku, pa preklapaju, a uz to pečena pita se fino lista tj. vide se slojevi preklapanih kora. Eto, jedna lepota je približno opisana. Idemo dalje… Zbog dodavanja masti pita odiše divnim mirisom i zadržava mekoću nakon što se ohladi. Slast koju pruža možete osetiti samo ukoliko je probate, ja Vam stvarno ne mogu verodostojno preneti to. Zato, probajte katmer-pitu i uživajte za trpezom, sa Vama dragim osobama.

Za testo:
½ kg belog, mekog brašna
1 kafena kašika soli
300 ml mlake vode
Za premaz:
mast, pretop(moča) ili ulje
Za fil od spanaća:
½ kg svežeg spanaća
300 g sira
2 jaja
soli prema ukusu
180 g kisele pavlake
Za fil od sira:
700 g starijeg sira
3 jaja
soli prema potrebi

Priprema:
Za katmer-kore
Usuti brašno u dublju posudu, dodati so i zamesiti sa mlakom vodom. Testo treba biti glatko pod rukom. Tako pripremljeno testo podeliti na šest loptica, prekriti pamučnom krpom i ostaviti da miruje oko deset minuta. Zatim, svaku lopticu razvući oklagijom u kružni oblik, premazati rastopljenom mašću/pretopom/uljem. Namazane kore slagati 2×3 kore tj. na dva mesta po tri kore – dve loptice će biti dve velike kore (donja i gornja). Poslednju (gornju)  koru ne treba premazivati. Ostaviti kore da odmaraju, desetak minuta. Odmorene kore zaseći (zrakasto) na 6-7 mesta  tako da sredina bude sačuvana. Svaki zasek premazati sa malo masti/pretopa/ulja i preklapati jedan preko drugog. Testo okrenuti na donju stranu loptice i ostaviti da odmori, pokriveno, desetak minuta. Zatim, obe gomilice razviti, lagano pritiskajući oklagijom, na veličinu pleha.

Slaganje i pečenje pite:
Podmazati pleh mašću/pretopom/uljem i prebaciti koru (namotanu na oklagiju) u pleh. Koru fino rasporediti po dnu pleha, premazati mašću/pretopom/uljem, pa izbockati viljuškom. Na to naneti fil po izboru pa prekriti drugom korom (razvučenom na isti način kao i prva).

Tako pripremljenu pitu premazati mašću/pretopom/uljem, iseći na kockice i peći u ugrejanoj rerni na 200 stepeni C, 20-30 minuta. Služiti toplo.

Fil sa spanaćem:

Spanać oprati i obariti. Ocediti i sitno iseckati. Sir izgnječiti, dodati kiselu pavlaku, posoliti, dodati jaja i na kraju dodati spanać. Sve dobro izmešati.

Fil sa sirom:

Izdrobiti sir, dodati jaja i posoliti, ukoliko je to potrebno (jer sir je već slan). Sve dobro izmešati.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Katmer pita”


« Combat boots

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook