Kako odabrati savršen puder?

dana Jan12 2014

Prvi korak u šminkanju jeste nanošenje pudera i predstavlja osnovu na koju stavljamo ostatak šminke. Jako bitno je pronaći puder koji će odgovarati vašem tipu kože, boji tena, sakriti sitne nedostatke, štititi od UV zračenja i ostalih spoljnih uticaja. Takodje, pre samog nanošenja pudera, važno je pripremiti lice tj. očistiti lice i staviti odgovarajuću kremu. Sredstva za čišćenje lica skidaju prethodno nanetu šminku, odstranjuju tragove nečistoća, uklanjaju masnoću, hidriraju kožu itd. Kreme pripremaju lice za nanošenje pudera na najbolji mogući način, pri čemu treba voditi računa o tome da li vam je koža suva ili masna. Ako vam je koža suva koristite hidratantne kreme, a ukoliko je masna onda matirajuće.

Photo credit: totalbeauty.com

Nakon čišćenja lica, a pre samog nanošenja pudera, potrebno je koristiti prajmer (bazu) za lice. Baza ima zadatak da pripremi kožu na pravi način, da popuni sitne pore i bore, zagladi njenu površinu, da održi postojnost pudera, ujednači ten, prikrije sitnije nedostatke i što je najbitnije-omogući kozi da normalno diše.

Takodje, neophodno je odrediti boju podtona kože tj. boju tena. To se može uraditi na nekoliko načina, npr posmatranjem vena na unutrašnjoj strani podlaktice na dnevnom svetlu. Ukoliko su vene zelenkaste-vas podton je žuti, sto znači da ste topliji tip, a ako su plave-vaš podton je plav, što znači da ste hladniji tip. Zatim, boju tena možete odrediti prema nakitu. Ukoliko vam bolje stoji srebro pripadate hladnom tipu, a ako vam bolje stoji zlato onda ste topliji tip. Isto, prema boji kose i očiju.. Tako, ako su vam oči plave, zelene, sive, a kosa smedja, plava, pepeljasta, onda ste hladniji tip; a ako su vam oči braon, crne, svetlo smedje, a kosa crna, smedja, kestenjasta, onda ste topliji tip. Postoji i neutralni tip, ali retko.

Nijansu pudera biramo prema boji tena. Obično se puderi proizvode u različitim varijantama podtonova-hladni, topli i neutralni. Hladni vuku na roze, topli na žuto, a neutralni na bež. Kad isprobavate puder, nanesite vrlo malu količinu duž linije brade i dobro utrljajte. Ako je približan vašoj boji tena, i ne odstupa od boje vrata, to je idealan puder za vas. Preporučuje se da ukoliko ste u parfimeriji u trenutku isprobavanja, ostavite puder da oksidiše, izadjete napolje, i pogledate se na prirodnoj svetlosti kako ne bi pogrešili u odabiru. Isprobavanje pudera na ruci je uzaludno.

Puderi mogu da imaju slabu, srednju i jaku moć prekrivanja. Ne spadaju svi u neki od ova tri tipa, već obićno u neku medjukategoriju, recimo prekrivenost je slaba ka srednjoj ili srednja ka jačoj..

S’ obzirom da svi imamo drugačiji tip kože, treba obratiti pažnju pri odabiru pudera. Ukoliko vam je koža masna, imate akne i bubuljice, pri kupovini pudera potrazite reći kao što su “oil-control”, “oil-free”, “non-comedonic”, “mattifying”; ako je suva i dehidrirana, na vašem idealnom puderu pisace “hydrating”, “moisturizing”; za kombinovanu kožu najbolje je prvo dobro proceniti da li vam je koža više suva ili više masna, pa na osnovu toga odabrati puder.
Imamo različite vrste pudera:
Tonirana krema-ako imate čist ten i želite malo da ga ujednačite, ovo je pravi izbor. Ako imate suvu kožu tonirana krema je izbor za vas, jer pruža hidrataciju, a ujedno sadrži i zaštitni faktor.
Tečni puderi-najzastupljenija vrsta pudera. Ima različitu prekrivnu moć i proizvode se prema tipu kože.
Krem puder-imaju bolju moć prekrivanja od tečnih, ali su teži. Namenjeni su različitim tipovima kože.
Penasti puder-tečni puder sa dodatim vazduhom, koji ga čini lakšim i mekšim.
Puder u prahu-imaju različitu prekrivnu moć i namenjeni su svim tipovima kože.
Mineralni puder-fino mleveni minerali u prahu. Trebalo bi da budu prirodni i samim tim ne zapušavaju pore, ali to već zavisi od kompanije od koje ćete kupiti ovaj puder.
HD puderi-ovo u stvari nije vrsta pudera, već najnoviji trend u industriji kozmetike. Sadrže jako sitne cestice koje se dobro stapaju sa kožom i fotohromatske pigmente koji reaguju sa svim tipovima osvetljena. Pravljeni su za potrebe fotografije i televizije.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kako odabrati savršen puder?”


« Chanel kaubojski chic

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook