Kajzerice

dana Jul12 2011

Kajzerice, Bečke ili Carske pogačice, još od XIX veka vešto kupuju nepca, nas, gurmana. Predanje kaže da su ime dobile u čast Franza Jozefa, cara. Pecivo, poreklom iz Beča, bez nametanja proširilo je svoje čari i na: Francusku, Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku… Naravno, svaka kuhinja ovih zemalja ima svoju, blago izmenjenu ili nadograđenu, verziju.

Sramežljivo odlučih da Vam predstavim i svoju varijantu ovih klasika. Naravno, ne mogu se meriti sa bečkim majstorima. Lagane za pripremu, a svojim ukusom pružaju mnogo. Rado ih jedemo jutrom, za doručak uz neki od mlečnih proizvoda. Taj odabir prepuštam Vama, a ja nudim recept za kajzerice. Žuta unutrašnjost dolazi od žumanaca i kukuruznog griza, pa će Vas uz jutarnje sunce pratiti i „sunčane kajzerice“.

Receptura i način pripreme: 20 g kvasca, 3 dl mlakog mleka, 1 kašičica šećera, 400 g brašna, 100 g kukurznog griza, 2 kašičice soli, 2 dl ulja, 3 žumancamalo mleka, kim.

Kvasac sa šećerom rastopiti u mleku. Kada uskisne zamesiti testo od brašna, kukuruznog griza, soli, ulja, žumanaca i pripremljenog kvasca. Sve fino umesiti, da se testo ne lepi za stranice posude. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti da narasta oko 30 minuta. Zatim, testo premesiti i formirati male loptice, željene veličine. Ređati u pleh, pa ostaviti da narastu 10 minuta. Svaku jufkicu zaseći nožem unakrst (mada makazicama budu lepši zaseci – iseći testo prvo iz jednog pravca, pa drugog – ukrstiti) i posuti kimom… Peći u ugrejanoj rerni na 250 stepeni C, oko 30 minuta. Na sredini pečenja, premazati ih sa malo mleka.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kajzerice”


« minđuše iz fioke

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook