“Kad nestane tlo..” prva samostalna izložba Ivane Bašić u Beogradu

dana May30 2018

Premijerno otvaranje prve samostalne izložbe Ivane Bašić u Beogradu, mlade srpske umetnice koja živi i stvara u Njujorku, zakazano je za 7. jun u galeriji Novembar. Na izložbi pod nazivom Kad nestane tlo.. / The Ground Is Gone biće predstavljene najnoviji ali i neki od najznačajnijih Ivaninih radova.

Neki od najznačajnijih Ivaninih radova su:

Belay my light, the ground is gone, 2018., skulpturu koja je nedavno bila predstavljena na izložbi Crash test u centru za savremenu umetnost u Monpeljeu – La Panacée, koju je priredio čuveni francuski teoreticar i kustos – Nikola Burio (Nicolas Bourriaud);

Stay inside or perish, 2016 – rad koji je nedavno izložila galerija Marlborough Contemporary u Londonu;

-Breath seeps through her tightly closed mouth #12, #13, #14, #15, 2018;

-Undergrounding, 2016 kao i video rad SOMA, koji je otkupljen od strane Whitney muzeja američke umetnosti u Njujorku i trenutno se nalazi u njhovoj stalnoj kolekciji.

….Rad Ivane Bašić tumači telo kao zbijen i konačan zatvoren prostor i ispituje stanja i posledice tog prostora, njegove granice, materiju, izdržljivost i težinu.
Spajanjem sintetičkih materijala kao što su silikon i staklo i živih materijala kao što su vosak kamen i ulje, Bašić stvara šuplje i pomodrele forme koje predstavljaju ono što su nekada bila tela i prostori bivanja.
Na tankoj liniji između života i smrti, predstavljene skulpturalne forme testiraju granice “ljudske minimalnosti”, istovremeno ispitujući ideju “celosti “.
U očima gledaoca, rad Ivane Bašić u isto vreme može izazvati osećanja mučnine ali i lepote koja podjednako proističu iz bola i krhkosti telesnog postojanja.
Kroz dualnost svoje prakse, Bašić pregovara o kompleksnim uslovima korporealnosti i spekuliše o scenarijima izvan smrti i singularnosti


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na ““Kad nestane tlo..” prva samostalna izložba Ivane Bašić u Beogradu”


« Održan serijal Muzika&Moda Svetski umetnici

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook