Jutranja čarolija slatkih kroasana

dana Nov4 2012

– Molim vas, jedan kapućino i brioche (kroasan u Italiji) – rekao je prosedi gospodin stojeći za šankom lokalnog bara u koji dolazi svako jutro već trideset godina.
– Kakav brioche želite, sa ukusom kreme, marmelade, čokolade, šumskog voća ili integralni” upitala je simpatična konobarica.
Mislim da ću ovoga jutra pojesti jedan sa ukusom šumskog voća, baš sam se uželeo tog ukusa – odgovorio je gospodin.

Dok sam sedela i pila svoj kapućino, razmišljala sam o tome da li je zaista tačno da jedan jutarnji kroasan može ulepšati nekome dan. Poznajem nekog ko mi je potvrdio da mu je život postao lepši od kada svakoga jutra jede kroasane sa kremom.

Ima zaista nečeg posebnog u tom slatkom pecivu. Prema predanju,  kroasan je nastao u Austriji za vreme turske opsade Beča 1683. godine. U znak sećanja na taj događaj pekari su napravili kroasan i oblikovali ga u polumesec,  prema turskom simbolu. U Francuskoj je kroasan postao poznat zahvaljujući supruzi Luja XVI. Mariji Antoaneti. Francuzi su ga zbog njegovog oblika preimenovali u Croissant de lune.

Kroasan je sasvim poseban ako vam je serviran u nekom tipičnom italijanskom baru. On se u Italiji još zove brioche (brioš), a ukusi su različiti, od tipične kreme, marmelade ili čokolade, do ukusa pistaća sa rikotom, meda i oraha, brusnice i đanduje. Uz brioche obavezno morate popiti i kapućino, kao i da  pročitati barem naslovnu stranicu jutarnjih novina. Svaki pravi italijan ima svoj bar koji posećuje pre odlaska na posao.

U mom kraju, nedavno se otvorio bar Ungaro koji često biram, između ostala dva omiljena bara iz kraja. Dugo sam bila skeptična kada je u pitanju sladak doručak, ali vreme, klima i običaji vas nekako nateraju da se prepustite i uživate. Ne znači da su svakog jutra moji zalogaji slatki, ali najslađi su kada sa osmehom naručim ” Un brioche e cappuccino, per favore!

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Jutranja čarolija slatkih kroasana”


« Konkurs za modne fotografe

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook