Jubilarni Beldocs festival počinje u maju

dana Apr18 2017

10. Beldocs biće održan od 8. do 15. maja u nekoliko beogradskih dvorana, gde će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama. Većina naslova doživeće na Beldocsu svoje evropske ili svetske premijere.Marko Grba Singh, selektor domaće selekcije govorio je o izdanjima koja će se ove godine naći na jubilarnom Beldocsu.

Filmski festival Beldocs održava se deseti put. Šta je to što ove godine karakteriše domaću takmičarsku selekciju? 

Karakteriše je raznovrsnost u pristupu filmskom procesu, kao i u snimajućim lokacijama. Filmovi u selekciji pokrivaju prostore iz čitave zemlje, od Preševa i Goranskih sela na jugu, preko zapadne Srbije do severa Vojvodine. Neki čak dobacuju do daleke Australije i Kube.  Drago mi je što je ovaj izbor organski i nisam forsirao da tako bude po svaku cenu.

O čemu govore ovogodišnji domaći filmovi, imaju li neku zajedničku “crtu” ili “sponu”?

Ono što bi mogla biti zajednička crta je sloboda ili nedostatak iste. Iako na različite načine. U zavisnosti od teme, to može biti rokenrol, književnost, izolovanost od društva i samotnjački život ili potraga za boljim životom. Autori su pokazali veliku želju za istinom a to je ono što je presudno, jer film ne trpi laž, bio on igrani, dokumentarni ili eksperimentalni.

Teme dokumentaraca, posebno naših domaćih, mogu biti intrigantne. Ima li ove godine filmova koji će “podići prašinu” ili uzburkati domaću javnost (u umetničkom ili političkom smislu)?

Film Između Granica Jelene Gavrilović i Mirka Rudića se bavi sudbinom izbeglica u kampu u Preševu. Smatram da je to jedna od najbitnijih tema današnjice. Lično sam se bavio pitanjem izbeglica i pre Sirijske krize, kada su oni u Srbiji bili maltene nevidljivi. Jako mi je drago što se i u jeku krize našao neko od koga smo dobili emotivan i objektivan dokument o tim ljudima, kao i o volonterima koji im pomažu.

Na koji način selektujete filmove? Da li ponekad dajete prednost političkim ili ličnim pričama? Može li lično pobeći od društvenog konteksta?

Po mom mišljenju, društveni kontekst je nešto što je sveprisutno pri stvaranju filma. Teško da se može pobeći od toga, jer je čovek društveno biće. Može se biti samo suptiliniji ili agresivniji u pristupu. Nemam pravilo po kojem dajem prednost nekim temama. Presudno mi je da se desi magija na platnu u nekom trenutku, a struktura filma može da varira od nenarativnog do najklasičnijeg pristupa. To i je poželjno, jer svako ima svoj sopstveni ključ pri stvaranju.

Na koji nam film ove godine posebno skrećete pažnju, šta je to što u domaćoj selekciji ne smemo propustiti?

Film koji je na mene ostavio jak utisak je Wongar Andrijane Stojković. To je film o Sretenu Božiću, piscu sa ovih prostora koji već decenijama živi i radi u Australiji i ostvaruje konekciju sa Aboridžinima.  Predivan i poetičan film o usamljenosti snimljen sa mnogo ljubavi prema glavnim akterima. Jako se često vraćam na njega.

Photo: portalnovosti.com

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Jubilarni Beldocs festival počinje u maju”


« Šesti RESONATE festival počinje sutra

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook