Izložbe plakata u Muzeju primenjene umetnosti

dana May9 2017

Koncertom američkog diksilend  orkestra “Wings of Dixie” i  Beogradskog kamernog hora u parku ispred Muzeja primenjene umetnosti, u sredu, 10 maja u 18 časova, biće otvorene dve izložbe plakata:” Srbija, rat i plakat 1914-1918 i „Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPU.

Izložba „Srbija, rat i plakat 1914-1918, Priča o tri plakata, tri autora i tri kampanje za pomoć Srbiji treći je deo trilogije o plakatima u Velikom ratu, autora Vladimira Čeha. Tema ove treće izložbe su promotivne kampanje”Pomozite Srbiju …”  koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje saveznice Francuska, Velika Britanija i SAD.

Široj javnosti nisu poznate ni istorijske činjenice, ni organizacija i način  sakupljanja pomoći, kao ni autori najuspešnijih plakata u ovim kampanjama. Tri najznačajnija plakata iz tri savezničke zemlje uradili su Teofil Štajnlen za Francusku, Malvina Hofman za SAD i Sampson Černov za Veliku Britaniju. Svo troje autora bili su veoma vezani za našu zemlju i radili su i drugeradove inspirisani Srbijom, crteže i fotografije.

Kada je reč o Teofilu Štajnlenu, na izložbi su prikazane četiri originalne litografije (otisci od pre 100 godina) i sedamanest replika koje u naslovu imaju termin „Srbija“.  Prikazan je proces stvaranja plakata „Journeé Serbe“, od slike originala Štajnlenovog ulja koje se čuva u Luvru i čiji je detalj iskoristio za ovaj plakat.

U delu posvećenom Samsonu Černovu prikazani su njegovi manje poznati radovi, replike kolorisanih portreta poznatih Srba toga doba. Potrete je, kao i određen broj drugih motiva, sam Černov radio uljem na platnu, odnosno „kolorisao“ na temelju svojih crno-belih fotografija. Prikazan je i „razvojni put“ njegovog najpoznatijeg dela, simbola srpske vojske, portreta ratnika znanog kao „Oko sokolovo“.

U delu posvećenom Malvini Hofman prvi put će javno biti prikazani njeni crteži koje je uradila putujući sa američkim Crvenim krstom po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć  Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Getty institutu u LA.

Prikazan je i umetnički put fotografije ratnog srpskog reportera Miloja Igrutinovića koja prikazuje umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vido, do primene njegovog lika na Malvininom  čuvenom plakatu „Serbia needs your Help“.

U drugom delu izložbe skrenuta je pažnja na francusku, britansku i američku kampanju sa istim zadatkom: pomoć  Srbiji u zemljama od kojih je jedna imala pozitivnu (FR), jedna neutralnu (SAD), a jedna (VB) negativnu sliku o Srbiji. Da li se, šta i kako promenilo u komunikaciji sa populacijom za ovih 100 godina?

Autor izložbe je Vladimir Čeh, a organizatori  Institut za istoriju oglašavanaja i Muzej primenjene umetnosti.

 Izložba „Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPU

Izložba “Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPUsastoji se od 25 plakata koji su početkom ove kalendarske godine  stigli iz Njujorka u Muzej primenjene umetnosti kao lični poklon proslavljenog američkog grafičkog dizajnera Miltona Glejzera. Plakati su  nastali u periodu od 1966. do 2016. godine, a sve ih je izabrao i potpisao sam autor. Muzeju ih je uručio, na posebnoj svečanosti priređenoj za tu priliku, Mirko Ilić, svetski poznati dizajner i blizak Glejzerov prijatelj.

Milton Glejzer (1929), renomirani američki dizajner, jedan je od osnivača studija grafičkog dizajna „Push Pin“ (1954) i časopisa New York (1968). Među plakatima koje je poklonio Muzeju našao se i plakat za putujuću izložbu The Push Pin Style – Američki grafički dizajn, koja je bila održana u Muzeju primenjene umetnosti 1971. godine.  Pored ovog plakata, Glejzer je poklonio i promotivni plakat za časopis New York iz 1967. godine. Poznat je i kao autor  zaštitnog znaka Njujorka „I Love NY“ (1976). Nakon terorističkih napada 2001. godine, Glejzer je napravio i plakat sa natpisom „I Love NY“, uz dodatni tekst „More Than Ever“. Jedini je dobitnik nagrade Nacionalna medalja umetnosti (National Medal of the Ars) među grafičkim dizajnerima (2009).

Obe izložbe ” Srbija, rat i plakat 1914-1918 i Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPU, trajaće i tokom manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“, od 11-20. maja 2017. godine, što podrazumeva besplatan ulaz i produženo radno vreme Muzeja do deset sati uveče.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Izložbe plakata u Muzeju primenjene umetnosti”


« “SRED ČETKICA, BAJONETA…”: Tribina “Jesmo li Šarli?”u Domu Omladine

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook