Izložba “Strumička ulica” Borisa Burića u Galeriji DOB

dana Jul17 2017
Otvaranje izložbe u utorak, 18. jula u 19:00 
Izložba traje do 06. avgusta 2017.
Galerija Doma omladine Beograda

“Strumička ulica” je fotografski projekat u nastajanju od 2012. godine. Ulica se nalazi na obodu Beograda u naselju Lekino brdo koje je karaktersitično po zanimljivom arhitekstonskom spoju starih kuća, socijalističkih građevina i modernih zdanja. Ovaj kraj je Burića posebno zainteresovao kao mikrookruženje ljudi koji ga naseljavaju. Kolekcija fotografija, video zapisa/portreta stanovnika te ulice u Beogradu je započeta spontano dok je prikupljao i beležio dešavanja na toj lokaciji.

Potreba za dokumentovanjem svakodnevnice je počela kada je upoznao “lokalce” koji su mu izgledom i njihovim pričama privukli pažnju. Ubrzo je ulica postala podijum za predstavu u kojoj je većina želela da učestvuje. Vremenom je dokumentovao njihove kretnje a neretko bio pozivan i u njihove domove u kojima je dobijao sve više informacija i materijala za formiranje narativa o toj ulici. Ulogu glavnog lika preuzeo je deda Žika, odnosno Žilijen, vrsni poznavalac svega vidljivog i nevidljivog iz, i oko Strumičke ulice. On predstavlja jednu sveprisutnu pojavu raznih krajeva najrazličitijih gradova.

Život Strumičke ulice Boris Burić će predstaviti publici kroz seriju fotografija, instalacija i objekata, a kako sam autor kaže: Strumička je na svakom ćošku, nema granice, prisutna je svugde. Strumička dakle ne označava konkretnu lokaciju/geografski toponim, već pre svega postaje sinonim za jednu mikro zajednicu, ambijent i atmosferu. Sećam se kada sam se pojavio na Lekinom brdu i upoznao Žilijena na raskrsnici Tetovske i Kruševačke, pitao sam ga gde je Strumička ulica, a on mi je odgovorio: “Sinko, svaka ulica je Strumička kad te opali sunce”.

 

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Izložba “Strumička ulica” Borisa Burića u Galeriji DOB”


« Sestre Hadid: koja više zarađuje?

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook