Izložba POLET

dana Mar26 2013

Drugu polovinu šezdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji obeležio je pokušaj velike privredne reforme, odnosno odlučnog i odlučujućeg uvođenja tržišta u socijalističku ekonomiju. Promene u privrednom sistemu dovele su do prave revolucije u odnosu privrede prema potrošačima. Preduzeća i banke počinju da se bore za svoju poziciju na tržištu, tražeći svoj prostor u javnosti. Uspostavljanje nove tržišne ekonomija iznedrilo je i novu estetiku.

Na izložbi POLET biće prikazane najrezenatativniji novinski oglasi objavljeni u nedeljniku „Ekonomska politika“ u periodu od 1969 do 1980. godine. U pitanju je svojevrsna antologija tog vremena koja vizuelnim narativom oslikava odnos tržišta i privrede, potrebu za približavanjem potrošačima i proširenje marketinških pravila i filozofije.
Izložba će biti postavljena u dva galerijska prostora: u Likovnoj galeriji i u galeriji Podroom u Kulturnom centru Beograd. Bogata vizuelna građa sistematično je kategorizovana na preko 100 svetlećih panoa uklopljenih sa konkretnim podacima, tako da cela izložba funkcioniše kao jedna velika infografika koja na najbolji način prenosi duh vremena i svedoči o društvenom ustrojstvu tog doba.

Nesvakidašnji spoj zapadnih tekovina oglašavanja, s jedne, i socijalistickog estetizma, s druge strane. Progresivna likovnost, duhovitost, visoki konceptualni dometi i lajfstajl u pokušaju!

Osetite oglašavanje na jugoslovenski način!

Izložbu Polet podržao je NIS kao društveno odgovorna kompanija u okviru programa pod naziovom Kultura bez granica. Produkcija izložbe: studio Metaklinika. Autorski tim: studio Metaklinika, Mijat Lakicević, studio Petokraka. Partneri na projektu Kulturni Centar Beograd i Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik.

Otvaranje izložbe 27.marta će biti u okviru 4. međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik.

Nakon Beograda, uz podršku pokrovitelja izložbe NIS a.d., Polet se u maju seli u Novi Sad za Noć muzeja u Kulturni Centar Novog Sada. U toku su i pregovori o gostovanju izložbe u zemljama bivše Jugoslavije i Evrope.

 

Kulturni centar Beograd, Likovna galerija i Podroom
27.mart-13.april 2013.
Otvaranje izložbe u sredu 27. marta u 20h
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Izložba POLET”


« Beogradska pijaca umetnosti

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook