Izložba Osvežavanje memorije

dana Dec28 2013

Autori izložbe ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka OSVEŽAVANJE MEMORIJE, koja od početka novembra privlači brojne posetioce Muzeja primenjene umetnosti, za predstojeće praznike predstavljaju nam video koji prikazuje nastanak ovog kompleksnog projekta, čiji je autor Vladimir Milovanović.

Imali ste prilike da vidite kako izgleda snimanje televizijskih reklama, kako iza scene izgleda snimanje filma, a da li ste se ikada zapitali šta je sve potrebno da bi bila postavljena jedna velika izložba? Kako izgleda proces transformacije muzejskog prostora od praznih galerija od sugestivnog izložbenog prostora dostojnog prikazivanja vrednih eksponata? Izložbu Osvežavanje memorije koja je 6. novembra otvorena u Muzeju primenjene umetnosti je do sada videlo oko 8.000 posetilaca. Izuzetno nam je zadovoljstvo da podelimo sa vama je video koji pokazuje nastajanje ove izlozbe – od početnih radova pa sve do svečanog otvaranja. Vladimir Miladinović, autor ovog kratkog filma, je u samo nekoliko minuta uspeo da prikaže kompleksnost postavke za čiju realizaciju je bilo potrebno 20 dana intenzivnog rada. Numeru koja prati video potpisuje DJ Marko Nastić.

Izložba srednjovekovnih ornamenata Osvežavanje memorije, autora  Dušan Milovanovića, je redak umetnički projekat, koji je uspeo da pomeri granice i približi srednjovekovnu umetnost različitim generacijama, predstavljajući kulturnu baštinu na kod nas do sada neviđen način. Organizatori su se potrudili da imaju aktivan prateći program koji se sastoji iz radionica i predavanja, koja beleže velike posete.

Posebna akcija povodom predstojećih praznika dešavaće se od 26 do 28. decembra u prostoru Prve srpske fabrike sreće u ulici Majke Jevrosime 2. U pitanju je trodnevna promocija razglednica inspirisanih ornamentima srednjovekonih fresaka, u okviru koje će posetioci, u periodu od 18 do 20h, moći da ispišu odabrane razglednice i da ih na licu mesta pošalju. Urađen je set od ukupno 30 razglednica  sa ornamentima prikazanim na izložbi, a svaka razglednica ima i svoje ćirilično slovo koje je dizajnirala profesorka Isidora Nikolić, kao i svoj pojam – encikolpedijsku jedinicu, koju je osmislio Dušan Milovanović. Razglednice su interaktivne i pomoću mobilne aplikacije LAYAR, svi korisnici pametnih telefona će moći da se upoznaju i na ovaj način sa našom kulturnom baštinom. Ove razglednice možete potražiti i u prodavnici MPU.

Inovativna audio-vizualna postavka u Muzeju primenjene umetnosti sprovedena je u delo zahvaljujući podršci kompanija, od kojih su neke i same lideri u inovacijama, kao što su to Roche i Philips. Profesor Ivan Mangov, autor izložbene postavke, uz asistenciju dizajnera Vesne Orović, uspeo je da stvori poseban ambijent unutar Muzeja, gde je posetilac pozvan da otkriva materijal, krećući se kao kroz lavirint, kroz niz zamračenih, ozvučenih sala, u kojima se različite muzičke numere smenjuju, nadopunjuju i grade atmosferu. Originalnu muziku za izložbu komponovali su Goran Trajkovski iz čuvene makedonske grupe Anastasija, Dorijan Jovanović, professor Zoran Jerković i već pomenuti DJ Marko Nastić.

Jedan od najatraktivnijih momenata u okviru izložbe je zidna instalacija, sa preko 300 trodimenzionalnih ornamenata, koju je osmislio i realizovao keramičar Aleksandar Vac, inspirisan fragmentima srednjovekovnih ornamenata. Rad Nataše Teofilović –‘’Asimietry’’ koji je prikazan na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, deo je ove izložbe. Inspirisani srednjovekovnim ornamentima profesori Vukan Ćirić I Dušan Zjalić uradili animacije koje se emituju unutar izložbenog prostora, ali i u samom izlogu Muzeja, na najmodernijim Philips ekranima.

Veliki katalog za ovu izložbu potpisuje dizajner Zoran Đorđević.

Izložba srednjovekovnih ornameata Osvežavanje memorije biće postavljena do 31.januara 2014. Aktivnosti vezane za izložbu možete pratiti i putem Facebook stranice: Osvežavanje memorije.

Adresa: Muzej primenjene umetnosti, Beograd, Vuka Karadžića 18
Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice : utorak – subota: 11:00 – 19:00
Cena ulaznice: 200 dinara
Grupne posete, molimo najavite dva dana ranije!
Kontakti: 011 2626 841 dm@mpu.rs; www.mpu.rs
Osobe za kontakt: Jelena Knežević, Dušan Milovanović
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Izložba Osvežavanje memorije”


« Šta obući za doček Nove godine?!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook