Izložba Mihaila Đokovića Tikala

dana Oct26 2013

Jedan od najznačajnijih slikara fantastike kod nas, posle pune tri decenije apstinencije, izlaže u glavnom gradu. Izbor iz opusa obuhvata preko 50 slika i crteža nastalih u poslednjih dvadeset godina. Svi radovi su pozajmljeni iz uglednih privatnih kolekcija. 

Za ovu priliku odštampan je i luksuzni katalog na 32 strane u kome o Tikalovom jedinstvenom slikarskom stilu, crtežu,filozofiji, temi i viziji u izvanrednom eseju piše i autor ovog izdanja Jovica Aćin. On pri tom naglašava da je Tikalova figuracija predana traganju za izgubljenim vremenima, kad je sam život mogao biti svetinja. Slikajući, Tikalo kao da gata po pepelu, razgrće ga i iz njegove amorfnosti izvlači svoje figure, ali pre nego na slici, te figure nastaju u njemu samom, da bi ih zatim preneo na papir, platno ili drvene panele.

Postavku izložbe je sačinio istoričar umetnosti Nikola Kusovac koji u osvrtu na Tikalovo slikarstvo kaže: ”Zamišljena četkica, svedena paleta, tanano, do krajnosti izbrušeno osećanje za valersko nijansiranje, majstorska upotreba efekata svetlosti, renesansno rešavanje prostora, građenje osobene atmosfere i ruka koja je sposobna da otelotvori sve što neobuzdana fantazija i uobrazilja na ikonografskom planu zamisle, obezbedili su Tikalu zasebno i značajno mesto u istoriji savremenog srpskog slikarstva poslednjih decenija drugog i prvih godina trećeg milenijuma”.

Mihailo Đoković Tikalo je rođen u Čačku 1941. godine. Akademiju za primenjenu umetnost završio je u Beogradu u klasi profesora Rajka Nikolića. Izlagao je širom Evrope gde je zbog poetike svog rada smatran mladjim bratom Hijeronimusa Boša. Živi i radi u Beogradu.

Izložba će biti otvorena večeras u 20 časova u beogradskoj galeriji Hexalab u Njegoševoj ulici br.5. Izložbu u će otvoriti akademik Ljubomir Simović, a publika će je moći posetiti do 30.novembra.


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Izložba Mihaila Đokovića Tikala”


« Camden Town

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook