Izložba “Faces of Athens” u KC Grad

dana Jun19 2017

Godišnji izložbeni program KC Grad nastavlja se posebnom dokumentarno-umetničkom izložbom austrijskog kustosa, multimedijalnog umetnika i režisera Bernharda Hetzenauera pod nazivom Lica Atine, a koju otvaramo u ponedeljak 19. juna od 20 časova. U pitanju je kompleksna multikanalna video instalcija koja se bavi posledicama ekonomske krize koja je pogodila Grčku u protekloj deceniji, fokusirajući se na zdravstvo i socijalno osiguranje.

Video portreti Atinjana nastali tokom aprila i maja 2016. godine donose lična iskustva i poteškoće nakon krize i gubitka zdravstvenog osiguranja, nedostupnosti lekova, dijalize i bilo kakve adekvatne zdravstvene nege. Portreti su nastali na nekoliko mesta karakterističnih za izuzetnu solidarnost u Grčkoj: prvenstveno u Socijalnoj klinici Eliniko, socijalnoj ordinaciji i apoteci KIFA u Pireju i ispostavi KIFA na trgu Omonia u centru Atine.
Kako je situacija u državnim bolnicama u Grčkoj postajala sve bezizlaznija, kardiolog iz Atine dr Giorgos Vichas odlučio je pre nekoliko godina da sa istomišljenicima na jugu grada osnuje kliniku koja će za svakoga – pa i za one bez zdravstvenog osiguranja – biti potpuno besplatna. Socijalna klinika u Eliniku treba da pruži suštinsku zdravstvenu zaštitu onima kojima je potrebna. Ova klinika opstaje isključivo zahvaljujući volonterskom angažmanu i donacijama u robi iz Grčke i inostranstva i tokom godina krize medicinski je zabrinjavala na hiljade pacijenata, a danas čak nekoliko državnih bolnica opskrbljuje lekovima.

Instalacija sadrži 12 videoportreta a njen cilj je pored dokumentarnog karaktera, davanje glasa ljudima za koje, posle drakonskih mera štednje, bukvalno ne postoji način da priušte zdravstveno osiguranje. Instalacija prikazuje mikroposledice uticaja ekonomije na ljude koji su žrtvovani zarad mera štednje, koje publika nije mogla da vidi u prilozima na vestima, a sa kojima može da se poveže kroz ljudsku empatiju. Izložba će biti otvorena do 2. jula. Podršku realizaciji izložbe pružili su Austrijski Kulturni Forum i Helenska Fondacija za kulturu u Beogradu.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Izložba “Faces of Athens” u KC Grad”


« Izlozba “Rock momenti” Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojkovica u galeriji Stara Kapetanija

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook