Intervju: Svetlana Horvat

dana Nov15 2013

Prvo izdanje Serbia Fashion Week-a je završeno a utisci se još uvek sabiraju. O njegovom značaju, organizaciji i drugim modnim temama razgovarali smo sa direktoricom SFW-a, Svetlanom Horvat.

Godinu dana nakon osnivanja Nacionalne komore za modu Srbije dobili smo evropski festival mode Serbia Fashion Week. Recite nam nešto više o samoj ideji i značaju ove manifestacije.

Nacionalna Komora za Modu Srbije je zvanični predstavnik Republike Srbije u Evropskom Modnom Savetu. Članstvom u EFC (European Fashion Council) , Nacionalna Komora za Modu Srbije je postala korisnik 167 programa ovog saveta koji je odobren od strane EU Parlamenta. Jedan od tih programa je i pravo na organizaciju nacionalnog fashion week-a, u našem slučaju Serbia Fashion Week-a. Serbia Fashion Week je manifestacija koja će dovesti veliki broj poznatih evropskih dizajnera, čije će kolekcije zajedno na istoj modnoj pisti biti predstavljene sa kolekcijama naših dizajnera. Nadalje, SFW pruža mogućnost domaćim dizajnerima da se predstave na brojnim fashion week-ovima Evrope u okrivu “Designer Exchange Program”. Ova manifestacija je festival mode sa mnostvom zasebnih celina u svom sastavu, koje edukuju, prezentuju i slave modu.

Nulti SFW je ugostio velika imena evropske modne scene, počevši od dizajnera, modnih fotografa, stilista, modnih kritičara, predstavnika medija… Koliki je izazov bio organizovati jedan ovakav događaj?

Ogroman izazov, odgovornost i zaista veliki posao za odabrani tim SFW. Trebalo se pobrinuti da se na pravi način ugoste veliki dizajneri iz inostranstva, da se ispoštuju njihovi zahtevi vezano za produkciju i organizaciju njihovih modnih revija. Pored izazova, rekla bih da je i velika hrabrost bila organizovati modne revije imenima poput Eymeric Francois, Miguel Vieira, Addy van den Kromenacker…. Veliki broj inostranih medija, direktora evropskih Fashion Week-ova, predsednika Komora Mode i umetnika iz 12 zemalja Evrope, cinio je ovaj poduhvat veoma slozenim i teskim. Ali, zadvoljstvo i sreća nakon uspeha i reči hvale od svih neposrednih i posrednih učesnika, daje nam novi entuzijazam i radost za pripremu i organizaciju sledećeg SFW.

Tokom SWF je potpisan i „Protokol o saradnji“, koji podrazumeva besplatnu razmenu naših dizajnera i dizajnera drugih evropskih država. Šta potpisivanje ovog protokola znači za Srbiju i dizajn i modu u Srbiji? Koje države obuhvata ovaj protokol?

Protokoli o saradnji su potpisani u svečanoj sali Gradske Kuce Novi Sad, između Nacionalne Komore za Modu Srbije – Serbia Fashion Week-a i predsedika Komora Mode i Fashion Week-ova nekoliko zemalja. Ovo je samo inicijalni – prvi korak, a u aprilu nam sledi dalje, već dogovoreno potpisivanje saradnje sa velikim brojem fashion week-ova. Predstavnici zemalja sa kojima je potpisan protokol o besplatnoj razmeni dizajnera su> Mađarska, Malta, Bugarska, Poljska, Česka, Bosna, Crna Gora, a predstavnici Portugalije, Holandije, Francuske, Baltik Fashion Federation su bili sa nama i pripremamo potpise ovakvih protokola sa njima i još nekoliko zemalja. Ovi protokoli znače da će srpski dizajneri potpuno bestplatno imati priliku da predstave svoje kolekcije na fashion week-ovim ovih zemalja, sa plačenim troškovima putovanja, boravka i kompletnom produkcijom i organizacijom modnih revija na fashion week-ovima. Za Srbiju ovakvi protokoli znače dolazak velikog broja predstavnika ovih zemalja na naš Serbia Fashion Week i prilika da ponudimo svoje usluge u sektoru turizma, privrede i proizvodnje (uposljavanje proizvodnih pogona tekstilne i kožarse industrije Srbije, za koju znamo da je bila jedna od vodećih izvoznih grana naše zemlje).Več pri ovom Zero Serbia Fashion Week-u, mnogi predstavnici zemalja koje su bili zastupljeni, doneli su sa sobom propagandne materijale i ponude za saradnju u raznim oblastima sa partnerima u Republici Srbiji.

Šta je to novo što SFW donosi na modnu scenu Srbije i po čemu se razlikuje u odnosu na druge slične manifestacije kod nas? 

SFW predstavlja najbolje modne dizajnere evropskih zemalja (već na ovom prvom bilo je 12 zemalja) . SFW donosi aktuelne svetske kolekcije i trendove u Srbiju. SFW pomaže domaće dizajne tako sto predstavlja njihove kolekcije na istoj modnoj pisti i u isto vreme sa najboljim evropskim dizajnerima. Po povratku u svoje zemlje, strani dizajneri koji su se predstavili na SFW su napravili ozbiljnu medijsku kampanju vezanu za SFW i na taj način svi domaći dizajneri koji su se predstavili su predstavljeni i u medijskom prostoru ovih 12 zemalja. Dalje, SFW pruža mogućnost domaćim dizajnerima da se predstave na brojnim fashion week-ovima Evrope u okrivu “Designer Exchange Program”. A clanstvo Nacionalne Komore za Modu Srbije će u predstojećem vremenu doneti mnogo novih benefita i kvaliteta, jer je NFC korisnik 167 programa EFC-a, medju njima i programi koji se tiču edukacije , konferencija o modi, festivala u brojnim zemljama i kod nas, medijka podrska EFC….Ovo su sve bitne razlike izmedju SFW i ostalih manifestacija kod nas.

Šta su ljubitelji mogli videti na SFW?

Ljubitelji mode su na SFW mogli da vide kolekciju dizajnera koji je zvanično uvršćen u Federation de la Haute Couture – Eymeric Francois, što je izuzetna čast za bilo koji fashion week u svetu , sjajne kolekcije dizajnera iz Holandije- dizajnera koji oblači najveće svetske zvezde poput Beyonce, Nicol Kidman,Brooke Shields – gospodina Kromenackera  , Portugalije-veliko ime svetske mode Miguel Vieira, Madjarske – sjajne dizajnerke koja živi i stvara u Londonu- Dora Mojzes, Malte- Caroline Hilli, Bosne i Hercegovine- barda balkanske mode – Amelu Radan, Bugarske- Vaniu Botevu…. izlozbene postavke poznatih modnih fotografa iz Italije- Federico Peltretti , Spanije- Salvador Pozo i Srbije, čoveka koji je radio i promo spot SFW, velikog profesionalca i umetnika koji nam je učinio čast svojom postavkom – Aleksandra Kerekesa – Kekija, zatim,  izložbene postavke naših vajara i primenjenih umetnika, Vilete Labat, Jasmine Sanader i  Dunje Mikalacki,  modne revije naših poznatih dizajnera – Bate Spasojevića, Marije Šabić, Vasilija Kovačeva, Marine Mićanović i Danijele Božić, koji će ubrzo ove svoje kolekcije imati prilike da predstave i na nekom od evropskih fashion week-ova.

Kako biste opisali modnu scenu u Srbiji?

Bogata taletom, kvalitetom, maštom… Bogata sjajnim mladim dizajnerima koji nemaju mogućnosti da svoj rad predstave na pravi način, ni u zemlji, a pogotovo ne u inostranstvu.

Jednom prilikom ste izjavili da bavljenje modom predstavlja privilegiju bogatih i često nedovoljno talentovanih i dokonih ljudi. Da li SFW  može doneti promenu u drugom smeru?

SFW će sigurno doneti promenu smera. SFW će podržavati ljude koji su talentovani i modno pismeni . Dizajnere koji će nam biti na ponos kada se njihovi modeli prosetaju modnim pistama evropskih zemalja i čije će kolekcije stvoriti sliku o talentu u Srbiji u oblasti mode.

Moda, pored glamuroznog aspekta, predstavlja i veoma unosan bizns. Kolike su šanse da moda u Srbiji ponovo postane značajna grana industrije?

Kao što sam već naglasila, dolazak velikog broja predstavnika ovih zemalja na  Serbia Fashion Week – medju kojima su brendovi sa ozbiljnim proizvodnim kapacitetima i potrebama   proizvodnje ( uposljavanje proizvodnih pogona tekstilne i kožarske industrije Srbije, za koju znamo da je bila jedna od vodećih izvoznih grana naše zemlje), otvara zaista velike mogućnosti za našu industriju. Na nama je da ovu mogućnost dočekamo spremno, ponudimo saradnju, pripremimo listu slobodnih kapaciteta, animiramo pomalo umorne i zaboravljene stručnjake iz oblasti proizvodnje tekstila i kože i iskoristimo ovu priliku. Većina velikih imena-brendova, svoje proizvode izradjuje u Kini i na Bliskom Istoku, što nasu zemlju čini još atraktivnijom sa aspekta mnogostruko  manjih transportnih troškova, troškova kontrole u raznim fazama prozvodnje ( česti dolasci predstavnika kompanija za koje se radi). Pored ovih, naša prednost je i u visokokvalifikovanoj radnoj snazi i stručnim kadrovima.

I za kraj, recite nam kada možemo očekivati sledeći SFW?

PRVI SERBIA FASHION WEEK će se odrzati druge nedelje meseca aprila i budite sigurni da vas čekaju mnoga iznenadjenja….


Dubravka Dodig
je devojka sa velikim snovima i još većim ciljem da ih pretvori u relanost. Zaljubljenik u crveni lak i visoke potpetice. Kreator sopstvenog sveta koji smatra da stil nema veza sa pukim praćenjem trendova već da je rezulat svesnosti sebe i sposobnosti da u modnom metežu pronađemo ono što će našu posebnost učiniti još posebnijom. lovestylemagic | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, intervjui, lifestyle | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Intervju: Svetlana Horvat”


« Vikend u Savamali u znaku vina i gastronomije

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook