Intervju: Maja Štamol

dana Oct24 2013

Jedna od najpoznatijih modnih stilistikinja u Sloveniji, Maja Štamol, predstavila je svoju najnoviju kolekciju na ovogodišnjem Aquafresh Fashion Weeku, i još  jednom potvrdila zašto je njeno ime među najpoštovanijima. U svom ateljeu stvara kreacije koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim i predano radi za svakog svog klijenta. Nešto više o svom životu, modi i kreiranju ispričala je za style.rs i objasnila da bez ljubavi i jake želje ne bi nikada uspela. Predana majka, supruga i poslovna žena, na svim poljima podjednako uspešna, konstantno gradi i razvija svoje ideje, a kako joj to uspeva pročitajte u intervjuu koji sledi.

Kada ste se odlučili za dizajnersku karijeru, tj.kada ste spoznali svoj talenat i odlučili da krenete u tom pravcu?

Već  kao mala devojcica voljela sam lijepu odjeću, koju sam radila uz pomoć moje tetke. Uz ljubav prema modi, voljela sam i pozorište i glumu. Krajem osnovne škole možda sam više željela postati glumica, ali moji roditelji bili su jako praktični i upisali su me na hemiju, jer je za njih to je bila sigurna budućnost za njihovu dijete. Na njihovu želju to sam završila, zaposlila se i uz rad uspješno obavila ispite za prijem na školi za dizajn. Zbog moje tvrde volje i jake želje, prije deset godina počela sam raditi svoju znamku “Maja Stamol”, koja je danas jedna od najpoznatijih u Sloveniji.

U svetu mode važi pravilo da samo najjači opstaju. Zbog ogromne konkurencije i pritiska mnogi ne uspeju da ostvare svoj san i razočaraju se. Kako ste Vi uspeli, da li postoji ‘tajna uspeha’?

Jaka ljubav prema kreiranju, kvalitetan rad i pošten odnos prema svima, koji dolaze u moj atelje je ta tajna uspjeha. Nikada moja prva misao nije novac, koji ču zaraditi, nego to, da žena ili cura bude zadovoljna, kad ce izači iz mog ateljeja. Nikada ne gledam na sat, uvjek je mušterija prva in često sam u razgovoru i psihoterapeut.. Ostaju najjači, najbolji i najkvalitetniji. I možda u to vrijeme recesije nije lako, jer konkurencija velikih niskocenovnih brendova je jaka, ali mislim, da če ljudi jednom opet cijeniti naš rad i bit će nam lakše. Jako bitno za moj uspijeh je i velika podrška mog supruga, moje familije. Imam dve još male curice, koje smo usvojili iz Afirke, pa sad ljubav treba podjeliti među svima, ne samo ljubavi prema modi.

Haljine Vaših kolekcija su dosta elegantne i odišu posebnom sofisticiranosću, i može se primetiti da s velikom predanošću i trudom pristupate njihovom kreiranju. Da li najviše uživate u njihovom dizajniranju, i ako ne, da li ima neki odevni predmet koji Vam je posebno drag, u čijem dizajniranju najviše uživate?

Da, u svakoj kreaciji je puno zalaganja i svakoj haljini polažemo veliku pažnju jer puno radimo po narudžbini, unikate, često izradimo i test kroja. Tako, da gospođe tačno znaju, kako će njihova haljina na kraju izgledati. Nekada sam najviše voljela kreirati vjenčanice, ali sad jako volim i dnevnu trend odjeću. Kad sam počela, sve sam radila sama i za svaku odjeću sam bila emotivno vezana i težko sam je odala od sebe. Sada uz mene je tim suradnika i sve je malo lakše.

Vaša karijera je na zavidnom nivou i Vaše ime je poznato svima koji se bave ovim poslom. Kako uspevate da održavate visoki nivo i da uvek zadovoljite publiku koja je navikla da od Vas uvek očekuje nesto posebno?

Hvala, nisam imala predstave da toliko znate o meni. Trudimo se ostati na visokom nivou i iskreno, da kažem, drago mi je, da se publika vraća i dolazi nova. To je znak, da radimo dobro. U mojoj je glavi uvjek moda i stalno nešto maštam, stalno razmišljam o nečem novom, tražim nove materijale, često putujem i tražim inspiraciju.

San svake devojke jeste da na najlepši dan u svom  životu, dan svog venčanja, ima najlepšu venčanicu i da se u njoj oseća savršeno. Kao dizajner haljina za posebne prilike, da li osećate tremu i pritisak kada od Vas zavisi izgled venčanice?

Do žene, koja mi povjeri kreiranje i izradu vjenčanice, osjećam duboko poštovanje i odgovornost. I sama sam se vjenčala prije šest godina i znam šta to znači. Žena na taj dan mora sanjati svoje snove i vjencanica je jedna od najbitnijih detalja u tim snovima.

Klijenti se uglavnom oslanjaju na Vašu kreativnost i sposobnost da njihove snove prekrojite u realnost. Kakva su Vam dosadašnja iskustva sa njima?

Ima svega, imam i slaba iskustva, ali na sreću jako malo. Uvjek se na kraju dobro završi.

Na Aquafresh Fashion Week-u videli smo i Vaše kreacije. Koliko je bitan ovaj događaj za modu u Sloveniji , a koliko za Vašu karijeru?

FW je jedini modni događaj u Sloveniji koji nešto znači i čija organizacija je na dosta visokom nivou. Mislim da zbog toga nemam više narudžbe, ali svejedno mi osobno mnogo znači, da se predstavim sa svojim radom. Bitne su kritike modnih stručnjaka, ali najbitnije je to, da kreacije nađu svoje mjesto u ormaru zadovoljne žene, i ne, da je njihova jedina šetnja, šetnja po modnoj pisti.

I na kraju, poslednje ali ne i najmanje bitno pitanje, šta biste savetovali mladim dizajnerima koji još nisu stekli afirmaciju, a imaju  želju da se bave ovim poslom?

Nemojte odustati od svojih snova, sve se može ostvariti.


Andrea Aleksić
je Veliki ljubitelj umetnosti uopšte. Student italijanskog jezika i zaljubljenik u njihove filmove i kulturu. U slobodno vreme bavi se slikarstvom i fotografijom i koristi svaki slobodni trenutak za kreiranje svog sveta. Uvek u toku sa modnim dešavanjima i raznim kulturnim manifestacijama. Knjige su joj najbolji prijatelji, i iz njih crpi svoju kreativnost. Bez svog MP3 uredjaja ne ide nigde koji se uvek nalazi u džepu njene torbe. | na twitter-u | facebook-u | tema: poznati, slovenia fashion week | tagovi:Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Intervju: Maja Štamol”


« Tamara Jarić prvi put na beogradskoj nedelji mode

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook