Guten tag

dana Nov27 2012

Možda nije najomiljenija država Evropske unije, ali reklo bi se da joj to nije ni bitno. Zemlja koju svugde prati breme teške i neprijatne prošlosti uspela je skoro iz temelja da “sagradi” daleko najbolju ekonomiju u Evropi.

Danas, iako možda nema božanstvenu lepotu Italije, vatreni ritam jedne Španije i rustični šarm Grčke, Nemačka biva sve popularnija destinacija. Putem Minhena, Berlina, Frankfurta i mnogih drugih nemačkih gradova upućuju se najviše mladi. Ono što većinu privlači ka ovoj zemlji pored uređene, stabilne države je snažna kulturna scenu koja svojim kreativnim, inovativnim i raznovrsnim formama inspiriše mlade muzičare, umetnike…, ljude različitih profila da je posete.

Mi vam ovaj put predstavljamo Dizeldorf i Frankfurt, koje možete da posetite već sada za doček 2013. godine ili možda u sklopu škole za učenje nemačkog jezika. Drugi jezik po upotrebi u EU a treći u svetu, otvara vrata poslovnih mogućnosti svima koji svoju profesiju obogate sa znanjem nemačkog jezika.

Dizeldorf
Glavni grad nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija, Dizeldorf je najviše poznat u svetu po sajmovima mode i trgovine. S druge strane daleko manje je poznata svima činjenica da je prema kvalitetu života upravo ovaj grad na šestom mestu u svetu a na prvom u Nemačkoj.
Grad je prepun dešavanja te u mreži šetališta, ulica i pešačkih zona na biciklu ili pešice možete da zastanete na svakom uglu i “uzmete” komadić umetnosti, arhitekture i gastronomije.

Glavni centar grada koji ima preko 100 galerija i 26 muzeja smešten je u starom delu grada, Altštatu (Altstadt) gde se nalaze brojne pivnice, restorani, koktel barovi, klubovi i pabovi ( 260 pabova). Ovaj deo grada ipak nije samo tu da bi zadovoljio potrebe za zabavom i hranom. Neke od najznačajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti grada nalaze se upravo u Altštatu. Muzej Kunstpalast (Museum Kunstpalast), Muzej Filma (Filmmuseum) a tu su još i zgrada Nemačke opere, pozorište i koncertna dvorana.

Muzej Kunstpalast poznat je po svojim izuzetnim postavkama. Između ostalog tu se nalaze dela Karavađa, Miroa, Dalija i Vorhola (Warhol). Svoju reputaciju muzej je širom sveta stekao najviše zahvaljujući svojoj kolekciji predmeta i umetničkih dela od stakla. Drugi zanimljiv muzej koji vredi posetiti ukoliko jeste ali i ako niste ljubitelj sedme umetnosti je Dizeldorf Filmmusem koji će vas odvesti u svet magije, mitova, iluzije i snova. Ukoliko planirate prilično od svog slobodnog vremena da posvetite muzejima,najisplativije vam je da kupite ArtKard po ceni od 80 evra. Ova kartica omogućava besplatan ulaz u muzeje i galerije i važi 12 meseci od datuma kupovine.
Da Nemačka ovaj grad smatra svojim kulturnim centrom dokazala je kada je odabrala upravo ovaj grad da bude domaćin Eurosonga 2011. godine nakon pobede svoje sunarodnice  Lene na Eurosongu 2010. godine.

Frankfurt
Poslovni i finansijski centar Nemačke, Frankfurt je najveći je grad nemačke pokrajine Hese, u kojem se održavaju neki od najvećih sajmova u Evropi, kao što su sajam automobila, sajam knjiga i sajam turizma. Kao grad kontrasta, Frankfurt je mesto bogatih bankara, studenata i lutalica, starih srednjovekovnih zgrada i modernih nebodera izgrađenih u futurističkom stilu. Upravo ovaj spoj nespojivog privlači milione turista svake godine.

Uže gradsko jezgro uspelo je da “skupi” oko 1, 8 miliona stanovnika, dok šire područje grada sada ima preko 5 miliona stanovnika. Stari centar grada, poznatiji kao Romerberg je jedan od najlepših delova Frankfurta, a trg Romer je mesto gde se nalazi gradska skupština, kafići i prodavnice kao i Alte Nikolaikirche crkva sagrađena u 12. veku.

Odmah pored Romer trga je frankfurtska katedrala tj. katedrala Svetog Bartolomeja (Dom Sankt Bartholomaus) u kojoj su u periodu od 1562. do 1792. bili krunisani vladari Svetog rimskog carstva Nemačkog naroda.

Za šetnju i malu izolaciju od gradske vreve tu su Bockenheim, Bornheim, Nordend i Sachsenhausen. Delovi grada u kojima su smešteni neki od najlepših frankfurtskih parkova gde turisti ne svraćaju često. Šetnja kraj Majne dovodi do Rententurma – odbrambene kule iz 15. veka, sagrađene u gotskom stilu koja je povezana sa Saalhof zamkom sagrađenim u 12. veku.

Specijalitete nemačke kuhinje naćićete u Grosse Bockenheimer Strasse u kojoj se nalazi i veliki broj restorana internacionalne kuhinje. Kad je šoping u pitanju glavna šoping ulica je Zeil u kojoj se nalaze mnoge prodavnice i robne kuće kao što su: Galeria Kaufhof, Karstdat, Zailgalerie i novoizgrađeni tržni centar MyZeil.
U ovim tržnim centrima naći ćete proizvode koji odgovaraju svačijem džepu. I ne zaboravite, ukoliko niste državljani Evropske Unije imate pravo na povraćaj poreza za svu robu koju ste kupili u Nemačkoj.

photo credit Emanera

Sva lepota ova drva grada može da bude veća ukoliko odete u Nemačku sa odlukom da naučite ili usavršite nemački jezik. Jer, onaj ko zna jezik nema jezičku barijeru koja ponekad, tj skoro uvek ukrade bar jedan deo puta i ne otvara sva vrata kompletnog doživljaja.
Kod nas ima nekoliko agencija koje nude odlazak u Nemačku s ponudom učenja jezika, ali jedna koja je već stekla zavidnu reputaciju ju ovom domenu je agencija ”Emanera”.

Pogledajte, istražite… U svakom slučaju, ono što Frankfurt i Dizeldorf  izdvaja iz cele „nemačke“ priče je činjenica da su ova dva grada nekako i ona retro Nemačka i ona hi-tech Nemačka.

Avangardni dizajn koji krasi njihovu arhitekturu, moderan ritam života koji je otišao u vizionarsku sferu gde je sve razigrano, nekonvencionalno i drugačije te upliće u igru sva naša čula, kao i pregršt poslovnih mogućnosti… to je Nemačka koja čeka da je otkrijete i zavolite. Kad god vi odlučite. 


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: putovanja | tagovi: , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Guten tag”


« Treće veče Dreft Fashion Weeka Zagreb

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook