Gratinirane tikvice u bešamel sosu

dana Jul12 2011

Putnica koja je dolaskom iz Novog Sveta očarala Evropu. Svojim nežnim i jarko žutim cvetovima osvojila je srca Italijana, koji su je daljim uzgojem „stilizovali“ i dali joj današnji izgled. Redovan zasad u baštama Španije, Francuske, Srbije, Grčke, Bugarske, pa i dalje – Turske, Egipta, Libana, Kine, Vijetnama, Tajlanda… Zabludom se masovno svrstava u povrće, a zapravo je voće – tikvica.

Kao takva, ova namirnica je vrlo zahvalna za upotrebu. Od cvetova tikvice može se napraviti divna čorba, a isto tako mogu se pržiti. Samo „meso“ tikvice pogodno je za pohovanje tj. prženje ali i kuvanje, pa su jela sa ovom namirnicom vrlo brojna – od čorbi do musaka.

Ovog puta tikvice kombinujem sa bešamel sosom i pripremam nešto nalik musaki. Veliko hvala Desanki, po čijoj ideji sam ovo radila. Znači, slojevi tikvica i bešamela, gratinirani u rerni. Uz ovo, obavezno, poslužite neku od salata po sopstvenom izboru ili neke od sireva. Prijatno!

Receptura i način pripreme: 3 srednje tikvice, 150 g trapista, 1 kašika ulja, 25 g maslaca, 2 čena belog luka,  5 dl  mleka, 3 kašike brašna, 2 kašičice soli + so za tikvice, ½ kašičice muskatnog oraščića, origana, bibera i mirođije prema ukusu, 1 supena kašika pavlake, 2 jaja.

Za bešamel, na srednje zagrejanom ulju i maslacu propržiti fino iseckan beli luk. Čim počne da dobija boju, dodati brašno i mleko, sve vreme mešati, vodeći računa da ne bude previše gusto. Posoliti i dodati muskatni oraščić, pa sve opet promešati. Od bešamela odvojiti 2-3 kašike za kasniju pripremu.Tikvice dobro oprati i iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Dno vatrostalne činije premazati sa malo maslaca, pa početi sa ređanjem tikvica. Na tikvice dodati bešamel, origano i narendan trapist. Zatim, ponovo ređati tikvice, dodati bešamel, sitno seckanu mirođiju i rendan trapist, pa sve ponavaljati dok ima materijala, vodeći računa da se origano i mirođija smenjuju po slojevima. A, poslednji sloj ostaviti samo sa tikvicama i blago posoliti. Peći u ugrejanoj rerni oko 30 minuta, na 200 stepeni C. Posle 20 minuta pečenja, tikvice preliti smesom od umućenih jaja, bešamela, pavlake, soli i bibera, pa vratiti da se zapeče, još desetak minuta.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Gratinirane tikvice u bešamel sosu”


« Kajzerice

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook