Frame Orchestra

dana Mar4 2013

Njihova muzika bi mogla da se definiše kao spoj duge i cenjene tradicije klasičarske muzike, sa jasno definisanim folklornim nasleđem šarenolike zajednice koja naseljava njihov urbani milje. Frame Orchesta jeste novosadski bend okupljen oko frontmena Lazara Novkova za harmonikom, dok ostali članovi orkestra jesu Vladimir Ćuković (violina), Siniša Mazalica (kotrabas), Vladimir Opsenica Rus (akustična gitara) i Branko Bošković (udaraljke i bubnjevi).

Kako nastaje FrameOrchestra?
Frame Orchestra nastaje kao izraslina mojih stvaralačkih potreba. Na moju veliku sreću , oko sebe imam divne ljude, moje prijatelje, vrsne instrumentaliste, kojima su se dopale te muzičke kreacije. I eto, ne tako davno, u zimu 2010. godine, u kućnom ambijentu, krenusmo u pustolovine koje postaju sve živopisnije.

Kako bi definisao vaš muzički pravac, izraz, žanr?
U nekim opšte prihvaćenim, savremenim muzičim trendovima naš izraz bi se mogao definisati kroz kabare, crossover, postmodernu, postjazz, “world music” i ostale slične žanrove. Ja sam ga, nakon nastanka prvog albuma, definisao kao novi Ka – Ka (kamerno – kafanski ) pravac, svojstven upravo Frame Orchestru. Pod “kamerno” podrazumevam da mi i jesmo neka vrsta kamernog ansambla u nekom savremenom smislu te reči. Pod ”kafanski” ne podrazumevam da sviramo muziku namenjenu kafanskim i sličnim prostorima , nego je upitanju skup emocija koje ljudi, u ovim popularnim ambijentima, oslobađaju. Tako da jedni pored drugih sede – srećni i tužni, besni i mirni, oni kojima je dosadno i oni koji se ludo zabavljaju…

Kako je harmonika postala deo tvog  života?
Kao dete voleo sam da pevam po кući tada popularne hitove. Danas mi je malo žao što sam taj deo slobode potisnuo negde u sebi, pa to retko činim. Ipak , sreća pa je mojim roditeljima palo na pamet da bi tako raspevano dete mogli da upišu u muzičku školu. Kako se u familiji nije našao ni jedan drugi instrument osim tetkine harmonike, pitali su me: Da li hoćeš ? Hoću! I eto mene na prijemnom u muzičku školu na odseku za harmoniku. Dobro je da je bilo tako jer sam svoje školovanje započeo, a kasnije i usavršio na ovom divnom istrumentu, za koji mi je drago da napokon, i u Srbiji, dobija svoju svestranu žanrovsku primenu.

Koji pesmu/kompoziciju izvodiš sa najviše entuzijazma?
Teško pitanje, na koje bi davao promenjiv odgovor. Trenutno verujem u jednu, moju novu kompoziciju koja me je napala poslednjih dana i preti da postane hit. Ako je u pitanju kompozicija svetskih autora onda je to definitivno, emotivno neprevaziđeni Libertango, čuvenog Astora Pijacole.

Šta je to specifično za Frame Orchestru, što vas izdvaja od bendova na koje smo navikli u Srbiji i regionu?
Mislim da nas izdvaja to što ne sviramo tipičnu balkansku muziku, poslednjih godina veoma popularnu. Mnogi su mi rekli da zvučimo mediteranski, a ja ustvari mislim da donosimo miris panonskog mora koje nekad davno beše na tlu iz kog iznikosmo.

Šta misliš o muzičkoj sceni u Srbiji, a i u regionu?
“ Malo” je rasulo u nekom opštem kulturnom indetitetu celog regiona, ali mi je drago što vidim da se više stvara u odnosu na neke godine iza nas. Ustvari, u tom nekom kreativnom smislu je odlično, samo još da to primete ljudi i institucije od kojih ta scena direktno zavisi. U svakom slušaju, ceo region je jedan logična muzička scena.

Kad smo već kod regionalne saradnje, na kojem je ona nivou u vašem slučaju?
Održali smo nekoliko koncerata u Hrvatskoj i Sloveniji. Kako smo relativno mlad ansambl, očekujemo da ća ih tek biti. Svakako smo zadovoljni dosadašnjim učinkom, pogotovo što su svi nastupi privukli pažnju na kraju veoma zadovoljnih slušalaca koji su svojom reakcijom potkrepili naš ego za buduće kreativne epizode.

Koji nastup i gde, bi posebno izdvojio?
Evo, zamislih se, ali ne bih mogao ništa da izdvojim. Sa Frame Orchestrom je svaki koncert nova, podjednako dobra priča. Ali bih izdvojio zadovoljstvo da smo se do sad uklopili i nastupali na prilično šarenolikim festivalima. Od Nishvill jazz festivala, i Jazz festivala u Kikindi, preko Tabor film festivala u Zaboku – Hrvatska, do Festivala kulture sveta u Tolminu – Slovenija i Festivala uličnih svirača u Zagrebu…

Ko su muzičari koje bi izdvojio, a koji su imali uticaja na tvoje muzičko sazrevanje?
Konzumirao sam raznovrsne muzičke pravce i izvođače tokom svog muzičkog odrastanja. Mnogi su me ostavljali bez daha i urezivali neizbrisiv trag u mom muzičkom delovanju . Ali nikog nebi izdvojio, da nekog slučajno ne izostavim i tako iz nehata uvredim (smeh).

Kakvi su dalji planovi Frame Orchestre?
Trenutno pripremamo novi album i želja nam je da ga podelimo sa što većim brojem slušalaca. Voleli bi da putujemo i osvajamo publiku. Plan je da ne odustajemo.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Frame Orchestra”


« Tijana i Mila na Birmingham International Fashion Week-u

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook