Fabrizio Bosso & Schime Trio + 1: koncert u čast Dizi Gilespiju 21.12. u DOB-u

dana Dec2 2017

Nakon velikog uspeha nedavno održanog 33. Beogradskog džez festivalaDom omladine Beograda za kraj godine domaćoj publici predstavlja još jedan izuzetan međunarodni džez koncert. Povodom 100 godina od rođenja Dizi Gilespija (Dizzy Gillespie), jednog od najveličanstvenijih muzičara u kompletnoj džez istoriji, okupićemo istaknuta imena italijanske i srpske džez scene: Fabricio Boso(Fabrizio Bosso) i Schime Trio + 1 izvešće Diziju u čast specijalan program, na ekskluzivnom koncertu 21. decembra od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Jedan od najlegendarnijih džez muzičara, Dizi Gilespi, rođen je 21. oktobra 1917. godine i spada u stvaraoce i glavne predstavnike bi-bapa, te se uz Luja Armstronga smatra najznačajnijim predstavnikom umetnosti sviranja trube. Od 1945. godine vodio je vlastite ansamble, a zauvek je upamćen po svom jedinstvenom stilu i napumpanim obrazima dok svira. Više puta je nastupao u Beogradu, a njegovi koncerti ostali su upamćeni kao veliki kulturni događaji i svetkovine vrhunskog džeza.

Fabricio Boso dobro je poznat na međunarodnoj džez sceni, ali i domaćoj publici, koja ga je upoznala kao dragog gosta Beogradskog džez festivala u sjajnim sastavima Nikole Kontea, Stefana Di Batiste i Čarlija Hejdena. Rođen je 1973. godine u Torinu, počeo da svira trubu već sa 5 godina, a sa 15 je završio konzervatorijum “Đuzepe Verdi” u Torinu. Dobitnik je nagrade “Top Jazz” (časopis “Musica Jazz“) za najvećeg novog italijanskog talenta, 1999. godine. Višestruko je nagrađivan, sa mnoštvom autorskih albuma za najuglednije izdavače (Schema, Parco Della Musica, Verve / Universal), redovan učesnik svih najprestižnijih evropskih festivala. Sarađivao je sa mnogim uglednim kolegama, među kojima su, pored gore navedenih, i Paolo Fresu, Aldo Romano, Flavio Boltro, Mario Biondi… Smatra se jednom od neosporno najvećih zvezda italijanske džez scene.

Na koncertu u Beogradu sa ovom međunarodnom zvezdom nastupa jedan od naših talentovanih autorskih džez bendova: Schime Trio + 1, koji je osnovan 2015. godine u Beogradu. Čine ga Luka Ignjatović, saksofon; Predrag Milutinović, bubnjevi i Boris Šainović, kontrabas. Nakon objavljivanja debi albuma „Do You Really Wanna Play?“ (Metropolis, 2016), bend je dobio poziv da svira na Beogradskom džez festivalu, te se proširuje dolaskom klaviriste Save Miletića, pa bend po prvi put usvaja aktuelno ime „Schime Trio + One”. Nastup na Beogradskom džez festivalu privukao je veliku pažnju domaćih i stranih medija koji su objavili sjajne kritike, među kojima su posebno značajne one objavljene u dva najpoznatija džez časopisa na svetu: „Downbeat Magazine“ i “All About Jazz”. Ulaznice su pretprodaji preko EVENTIM mreže po cni od 500 dinara.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Fabrizio Bosso & Schime Trio + 1: koncert u čast Dizi Gilespiju 21.12. u DOB-u”


« Izložba Jelene Milošević u galeriji Doma Vojske

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook