Enterijer 2013

dana Feb9 2013

Ono što je za modu velika četvorka (nedelje mode u Njujorku, Londonu, Milanu i Parizu), to je za enterijer samo jedan, ali vredan Maison and Objet koji se tradicionalno događa u Parizu dva puta godišnje – krajem januara i početkom septembra.

Tokom pet sajamskih dana koliko obično traje ovaj francuski sajam sve velike svetske kompanije kao i dizajneri nameštaja prezentuju svoje najnovije kolekcije iz sveta nameštaja, rasvete, tapeta, tepiha, detalja za kuću. Već tada zna se šta će biti TREND u tekućoj godini kada je u pitanju enterijer.

Ovogodišnje prvo izdanje čuvenog sajma održalo se od 18. do 22. januara 2013. godine a mi vam donosimo mali report, odnosno must have detalje koji će vam omogućiti da vaš dom bude u trendu za 2013. godinu.

Mesing

Kompleksan i bogat u svojoj “formi” ovaj metal poprima sve veću popularnost u opremanju prostora najviše iz razloga jer daje kompletnom enterijeru prefinjen i raskošan izgled. Kako se dizajneri enterijera okreću ka sedamdesetim u formi, nezaobilazan detalj svakog trend doma u 2013. godini može i treba da bude detalj zlata ili bronze koji se najlakše postiže s nekim efektnim komadom nameštaja u mesingu – stočiću, komodi, ogledalu, lampi…

Zelena 

Pantone je izabrao smaragdnu za boju koja će obeležiti 2013. godinu, ali definitivno sve nijanse zelene, posebno one koje vuku na maslinasto zelenu i plavkastu idealan su izbor za dominantnu boju u vašem domu. Savetuje se da zelena ili potpuno preovladava u enterijeru ili da se “provlači” kroz detalje poput jastuka, tapeta, zavesa, mebla…

Ukrasni zidovi

Jednobojni, beli zidovi definitivno su OUT i zid je postao centar “dešavanja” , deo koji više ne krase samo tapete ili reljefni rad, već bezbroj kombinacija- zavesa od mahovine, staklena dekorativna vrata, ručno oslikan zid koji kao “tapiserija” upotpunjuje ceo prostor. Kreativnost je ovde “oslobođena” te kristali, svetlucave perlice…, sve to može da ukrasi vaš zid.

Čipka 

Materijal koji je odavno pokorio modne piste sada je glavni i u kolekcijama za home asesoare mnogih brendova poput Zare i H&M. I kanadski dizajner Jason Wu osmislio je kolekciju dekorativnih jastuka koja je “čipkana” .

Bež 

Možda je zelena boja izbrana za 2013. godinu ali boja koja sve više dominira u nameštaju , kompletnom enterijeru je BEŽ. Iako postoji strah da prostor  “oslepi” ili “potone” od tolike beline, vešti dizajneri su se setili da koriste različite tonalitite bež boje unutar različitih materijala- kože, lana, pamuka, krzna, drveta, mesinga, vune…

Mahovina

Ovogodišnji sajam za glavnu inspiraciju je imamo “vivant”, odnosno želju da se sve kompanije okrenu ka eko-dizajnu. Najefektniji  “štand” imala je italijanska kompanija Verde Profilo koja je ponudila mahovinu u svim mogućim oblicima za enterijer – kao zidni ukras, tabure, dekorativna vrata, luster, ukras za staklo… Mahovina kojoj nije potrebna voda i koja ne raste obezbedila je tako eko-revoluciju unutar enterijera i kuca na vrata svih dizajnera enterijera. 

Animal print

Veliki broj brendova prezentovao je lampe koje imaju abažure s printom psa, krava i drugih životinja. Tako je “priroda” ušetala u dom bilo da ste stavili od Christiana Lacroixa tapete s leptirima koje u ponudi ima Designer’s Guild ili neki tepih s motivom iz prirode.

Drvo

Ovaj materijal još uvek je dominantan materijal kod svih velikih proizvođača nameštaja, bez obzira na obradu. Pogotovo je primetno da drvo više nije samo “materijal” koji preovlađuje u skandinavskom dizajnu. Njega sada praktikuju i italijanske, nemačke i holandske kompanije koje se okreću minimalizmu. Isto tako aktualna je renesansa “šejker” stila koji je ustanovila religiozna sekta koja je bila uticajna u Americi krajem 18. veka. Glavne odlike “shaker” stila su jednostavna i funkcionalna forma i drvo kao glavni i jedini materijal.

photo credit elle decor 


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: dizajn, enterijeri | tagovi: , , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Enterijer 2013”


« Izložba konkursa “100 naj” i proslava 100. broja časopisa Refoto

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook