“Doviđenja, Savamala”, kulturna organizacija Mikser od maja na novoj adresi!

dana Jan25 2017

Nakon pet godina života i rada u Savamali, kulturna organizacija „Mikser“ objavila je da početkom maja zatvara kulturni centar  „Mikser House“ u Karađorđevoj 46, i pokreće inicijativu za  njegovo trajno preseljenje na donji Doćol, ali i širi svoje aktivnosti u regionu otvaranjem Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine.

Mikser House, je jedinstveni kreativni centar Beograda koji je tokom pet godina svog postojanja u Savamali ugostio više od milion ljudi, odlukom uprave kuće zatvara se 1. maja 2017 godine. Razlozi za ovu odluku leže u izuzetno nepovoljnom ugovoru koji kulturna organizacija Mikser ima sa privatnom kompanijom, vlasnikom zgrade. Nemogućnost dobijanja dugoročnog, stabilnog ugovora kao i kontinuirano povećanje mesečne zakupnine prostora učinili su poslovni model Mikser House-a u Savamali potpuno neodrživim.

Kroz razmenu iskustava sa  ekspertima i medijima iz celog sveta dobili su uverenje da u globalnim okvirima ne postoji nezavisna kulturna institucija koja je radila, razvijala se i opstala na kulturnom tržištu u surovijim finansijskim uslovima.  Mikser House nikada nije primio nijednu dotaciju od grada i države. U Miskeru su ponosni na činjenicu da su potpuno sami promovisali model društvenog i kreativnog preduzetništva kao ozbiljnu supstituciju modela državnog finansiranja kulture i dokazali da kreativni sektor može biti katalizator društvenog, ekonomskog i urbanog razvoja čitavog dela grada.

Kulturna organizacija Mikser najavljuje migraciju „Mikser festivala 2017“ iz Savamale na donji Dorćol, u industrijski kompleks „IMK – Industrija metalnih konstrukcija“, koji će se održati od 25. do 28. maja, a čime će široj javnosti učiniti dostupnim još jedan biser posleratnog industrijskog nasleđa Beograda. U čvrstoj nameri da se energija Miksera ne ugasi u Beogradu, gradu u kojem je nastala i proslavila ga van granica naše zemlje, organizacija Mikser pokrenula je inicijativu za trajno preseljenje Mikser House-a u kompleks IMK kojom se zalaže za očuvanje impresivne hale i revitalizaciju čitavog IMK kompleksa  kao vrednog dela prve industrijske zone Beograda.

“Imamo viziju, iskustvo, znanje i snagu da trenutno neizvesnu sudbinu „novog“ Mikser House-a u Beogradu pretvorimo u novu razvojnu šansu, ali ostvarenje naše vizije zavisi od društvenog koncenzusa i preduzetničkog kapaciteta kreativnog sektora za koje ćemo se boriti u narednim mesecima, uz preko potrebnu pomoć partnerskih organizacija i institucija, stručnjaka i medija.U međuvremenu, više gradova u Srbiji i regionu je izrazilo želju da usvoji i implementira naš koncept kulturno-društvenog centra kao katalizatora urbane regeneracije. Kao rezultat tih inicijativa, najavljujemo otvaranje Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine.Zahvaljujemo se svim umetnicima, saradnicima, medijima, kompanijama, stranim kulturnim centrima, ambasadama i drugim partnerima na podršci i saradnji tokom ovih pet godina. Pre svih, zahvaljujemo se Beograđanima koji su posećivali više od 1500 koncerata, festivala, pozorišnih predstava, izložbi, tribina, sajmova koje smo organizovali za ovih pet godina. Obećavamo im da najbolje tek predstoji”, istuču iz organizacije Mikser House.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na ““Doviđenja, Savamala”, kulturna organizacija Mikser od maja na novoj adresi!”


« Saradnja Beogradskog festivala igre i Ušće Shopping centra!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook