Dodelom nagrada za najbolje filmove zatvoren filmski festival Slobodna Zona

dana Nov7 2017

Dodelom nagrada za najbolje filmove i domaćom premijerom dokumentarnog filma Raoula Pecka Ja nisam tvoj crnja, večeras je svečano zatvoren ovogodišnji filmski festival Slobodna Zona.

Na repertoaru 13. Slobodne Zone, selekcijom Branke Pavlović, Jelene Maksimović i Ivana Bakrača našlo se 48 dugometražnih i kratkometražnih angažovanih filmskih ostvarenja iz protekle godine, a u takmičarskom programu 41 film je bio u trci za nagradu u četiri kategorije – Međunarodnoj, Regionalnoj, Human Rights i srednjoškolskoj selekciji 14+.

Tokom šest festivalskih dana, u tri grada i šest bioskopskih sala, festival je posetilo preko 20.000 gledalaca, a Beograd je ugostio 25 filmskih profesionalaca, autora filmova i javnih ličnosti koji, svako u svojoj sferi delovanja, oslikavaju promišljeni socijalni angažman koji Slobodna zona gaji punih trinaest godina. Za svaki od takmičarskih programa, formiran je zaseban žiri, sastavljen od eminentnih filmskih profesionalaca.

Odlukom žirija Međunarodne konkurencije scenaristkinje Simone Nobile, producentkinje Jelene Angelovske i novinara i filmskog kritičra Vladana Petkovića, nagrada za Najbolji angažovani film u Međunarodnoj selekciji dodeljena je polskom dokumentarcu Pričest Ane Zamjecke. Žiri je naglasio da je ovo film koji privlači gledaoca u prvoj sceni. „To je film koji ima sve: zastrašujućeg protagonistu, delikatnu ravnotežu između opservacije i emocionalnog odnosa prema njegovoj radnji, univerzalne teme kao što su odrastanje, stanje porodice i društva i izuzetno prijatnog ko-protagonistu koji pripada ranjivoj društvenoj grupi. Film koji snažno angažuje i srce i um“.

Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji pripalo je španskom filmu Ada za gradonačelnicu u režiji Pau Fausa, za koji je žiri izjavio: „Inspirišući film sa temom koja se danas univerzalno ponaša u Evropi, kada smo skoro prestali da verujemo da istinski interes za zajedničko dobro, jednakost i pravdu može prevladati nad moći korumpiranog političkog i finansijskog sistema. Fokusirajući se na čudesnu, harizmatičnu i prirodnu protagonistkinju, ovaj film nam daje nadu da su čuda ipak moguća”.

Regionalna selekcija, uvrstila je ukupno 16 strukturalno i tematski različitih ostvarenja koje spaja momenat nežnosti u autorskom pristupu izražen kroz borbu za ravnopravnost i slobodu. Žiri ove selekcije činili su docentkinja Fakulteta dramskih umetnosti i montažerka Aleksandra Milovanović, slovenački reditelj Matjaš Ivanišin i reditelj Marko Grba Singh. Nagradu za Najbolji angažovani film u regionalnoj selekciji dodelili su filmu Buffet Željezara u režiji Gorana Devića, film koji prikazuje posledice dugogodišnje tranzicije društva i suptilnim dokumentarističkim pristupom predstavlja mikrosvet koji nestaje.

Žiri je odlučio da dodatno specijalno priznanje u regionalnoj selekciji dodeli grčkom filmu Osmi kontinent, u režiji Jorgosa Zoisa, za koji kaže da „migracionu temu prevodi u metafizičko čitanje krize našeg regiona“.

Nagrada za najbolji Human rights u regionalnoj selekciji dodeljena je hrvatskom dokumentarnom ostvarenju Blink, Jakova Labrovića, koji prikazuje bolest u porodici i odnos dva brata u neposrednom i ogoljenom filmskom pristupu.

Srednjoškolski žiri, poklapanjem svog subjektivnog doživljaja filma sa kolektivnim senzibilitetom i impulsom Zonine publike svih generacija, Nagradu 14+ dodelio je filmu Ane Zamjecke, Pričest. Žiri sastavljen od sedam mladih zaljubljenika u film, istakao je da pobednički film “otkriva pravu lepotu odbačenih, snagu slabih, potrebu za promenom – čak i kada je ona nemoguća“. Srednjoškolski žiri ovogodišnje Zone, činili su Mihailo Živanović, Ana Deljanin, Nemanja Kozlina, Branislav Beković, Đorđe Bakoč, Sergej Sokolov i Ana Stojmenović.

Nakon svečanog zatvaranja, publika je premijerno pogledala film Raula Peka Ja nisam tvoj crnja, koji je za publiku Slobodne Zone izabrao gost selektor Teofil PančićJa nisam tvoj crnja je putovanje u istoriju crnaca, koje povezuje prošlost Pokreta za ljudska prava sa sadašnjošću i pokretom BlackLivesMatter. Godine 1979. Džejms Boldvin napisao je pismo svom književnom agentu opisujući svoj sledeći projekat, Remember This House. Knjiga je trebalo da bude revolucionarni lični doživljaj života i uzastopnih ubistava troje njegovih bliskih prijatelja – Medgara Eversa, Malkolma X i Martina Lutera Kinga Juniora.Dublje sagledavajući povezanosti života i ubistava ovo troje lidera, Boldvin i Pek su stvorili delo koje dovodi u pitanje samu definiciju onoga što Amerika predstavlja.

Dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja koji je svečano otvorio 13. Slobodnu Zonu u Sava Centru i koji je izazvao veliku pažnju publike, na bis će biti prikazan 7. novembra od 20 časova u Domu omladine Beograda. Ovaj film prati istorijski nastup kultnog ex-yu benda Laibach u državi-tvrđavi Severnoj Koreji.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Dodelom nagrada za najbolje filmove zatvoren filmski festival Slobodna Zona”


« Dijeta Smartfood, vitki i zdravi sa 30 namirnica koje produžavaju život

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook