Dodeljene nagrade 3.festivala Američkog nezavisnog filma

dana Oct4 2017

Treći Festival američkog nezavisnog filma održan je u Domu omladine Beograda od 28. septembra do 1. oktobra 2017. godine, a publika je imala priliku da zaviri onu drugu Ameriku, van velikih gradova, gde često još uvek živi “stari duh” velikih prostranstava i običnih ljudi, jake volje i nade, ali i potisnutih osećanja. Tokom četiri dana prikazano je sedam ostvarenja, a gost festivala, scenarista i reditelj filma “Kejti kaže zbogom” Vejn Robert, održao je besplatnu majstorsku radionicu na temu kako izgleda put od nezavisnog filma do Holivuda. Festivalu je prisustvovao i Gregor Kresal, direktor fotografije filma “Buđenje Lilit”. Na zatvaranju su proglašeni dobitnici nagrada IndieBelgrade 2017.

Žiri je radio u sastavu: Ivana Kronja, filmska kritičarka, predsednica žirija; Miloš Spasojević, direktor fotografije i Ivan Stefanović, reditelj.

ODLUKE ŽIRIJA 3. FESTIVALA AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA U BEOGRADU:

1. Glavnu nagradu za najbolji film u celini festivala IndieBelgrade 2017 Žiri dodeljuje filmu: PRIČE IZ ZAPADNE VIRDŽINIJE (2016), scenarista i reditelja Prestona Pitersona i Džejsona Boeša.

Obrazloženje: PRIČE IZ ZAPADNE VIRDŽINIJE Pitersona i Boeša jesu izvanredno zaokružena dramska celina, podržana elegantnom i čvrstom fotografijom i veoma emotivnom glumačkom igrom. U ovom omnibusu, tri priče o maloj američkoj sredini u finalu filma ostvaruju iznenađujuće uzbudljiv rasplet.

Festival želi da istakne da je projekcija filma PRIČE IZ ZAPADNE VIRDŽINIJE u Beogradu ujedno i njegova prva međunarodna premijera izvan SAD. Preporuka Festivala IndieBelgrade2017 i samog Žirija autorima filma jeste da, zbog visokog kvaliteta ovog ostvarenja, film plasiraju na još mnogo međunarodnih festivala, te da obezbede distribuciju filma za publiku u Evropi i našem Regionu.

2. Nagradu za najboljeg reditelja festivala IndieBelgrade2017 Žiri dodeljuje scenaristi i reditelju filma: KEJTI KAŽE ZBOGOM (2016) Vejna Robertsa.

Obrazloženje: Nagrada Vejnu Robertsu, autoru filma KEJTI KAŽE ZBOGOM, dodeljuje se za poseban poetski senzibilitet, za originalan i humani pristup filmskoj priči te za uspelo vođenje čitavog glumačkog ansambla, koji je u ovom filmu dosegao visok umetnički domet.

3. Nagradu za umetničku inovaciju festivala IndieBelgrade2017 Žiri dodeljuje direktoru fotografije Gregoru Kresalu za „Poseban snimateljski pristup“ u filmu BUĐENJE LILIT (2016), rediteljke Monike Demeš.

Obrazloženje: Kresal je pokazao veoma hrabar pristup filmskoj fotografiji, koja je svojim doprinosom film postavila izvan klasične filmske naracije. Fotografija u filmu dostiže odličan postmodernistički kvalitet, oslanjajući se na klasičnu fotografiju tridesetih godina i sve tehnološke super-mogućnosti sadašnjice.

Festival Američkog nezavisnog filma organizuju Dom omladine Beograda & Super Films Int, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Dodeljene nagrade 3.festivala Američkog nezavisnog filma”


« Oktobar-mesec suve kože

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook