Dizajnerke Lada Dragović i Sonja Mirkov pokrenule projekat “Budućnost nasleđa”

dana Nov18 2016

Modna dizajnerka Lada Dragović i dizajnerka nakita i vajarka Sonja Mirkov pokrenule su projekat “Budućnost nasleđa” koji je inspirisan srpskim folklorom, a ima za cilj razvoj moderne gradske nošnje.

U okviru projekta, dizajnirale su istoimenu kolekciju, koja spaja elemente iz srpske tradicije sa današnjim, savremenim dobom.

S obzirom na to da je stara izreka glasila “Kad u Parizu pada kiša, u Beogradu se otvaraju kišobrani“, dve dizajnerke su pokušale da svojim kreacijama ožive tradicionalno srpsko odelo, koje je nekada bilo u koraku sa najvećim svetskim prestonicama mode. Srbija im je bila neiscrpan izvor inspiracije, a vođene tom idejom spojile su dve različite, ali kompatibilne grane umetnisti – modni dizajn i dizajn nakita.

Kroz zanimljive etno detalje i uz neobičnu formu pokušale su da ožive kulturno nasleđe i stare zanate. Oživljavanje zanata se pre svega ogleda kroz ručno rađen nakit, zatim obuću, kapu, torbe, ali rađene u savremenoj tehnici, kao što je galvanizacija.

Osim modnih detalja, i svi odevni predmeti su rađeni u savremenoj produkciji, a od materijala su korišćeni svila, pamuk, saten, zatim imitacija krzna…

Dizajnerke su želele da akcenat stave na dostojanstvenost, eleganciju i uzvišenost nekadašnjih vremena. One ističu da su devojke koje nose njihove kreacije prave dame, koje prkose zakonima današnjice, i čuvaju svoje dostojanstvo.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Dizajnerke Lada Dragović i Sonja Mirkov pokrenule projekat “Budućnost nasleđa””


« “NO RETURN” Debitantski album Biljane Slijepčević

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook